Eens een Westlander, altijd een Westlander; een bekend gezegde dat goed past in het landelijke thema “ik en wij” van de maand van de geschiedenis. In zijn lezing over Leonard Roggeveen maakt Jan Buskes, archivaris bij Historisch Archief Westland, duidelijk hoe deze bekende kinderboekenschrijver (bekend van Daantje en Okkie) ook lang na zijn vertrek uit ‘s-Gravenzande altijd een Westlandse kindervriend is gebleven. Op zijn 18e kwam Roggeveen in ‘s-Gravenzande wonen. Hij werd er in 1916 onderwijzer, eerst in Heenweg later in ‘s-Gravenzande dorp. Hij richtte in 1917 een toneelclub op, gaf lezingen en poppenkastvoorstellingen. Roggeveen mengde zich ook actief in de discussie over het openbaar onderwijs. Van 1919 tot 1933 schreef hij een jeugdrubriek in de Westlandsche Courant, waarmee hij honderden Westlandse kinderen uit hun dorpse isolement trok. Met de verhalen die hij in de krant schreef, legde hij de basis voor zijn latere, omvangrijke oeuvre.
Tijdens deze lezing, op woensdag 12 oktober, neemt Jan Buskes u aan de hand van verhalen, foto’s, krantenartikelen en filmmateriaal ruim 90 jaar mee terug in de tijd.
Aanvang van de lezing is 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van Bibliotheek Westland en voor leden van historische verenigingen. Voor niet-leden bedraagt de entree € 2,50. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij alle vestigingen van Bibliotheek Westland en Bruna in Monster.