Vrolijk spektakel bij boekpresentatie

Geplaatst op 16 februari 2015 door Joop Alleblas

Onder grote belangstelling is de gedichtenbundel De Nacht bestaat niet meer van de Westlandse dichter Joop Alleblas,  aangeboden aan Ties Elzenga oud burgemeester van Naaldwijk. Deze bijzondere boekpresentatie vond plaats op zaterdag 14 februari 2015, Valentijnsdag, in de Hofboerderij in Wateringen.  Alleblas gaf een geheel op Valentijnsdag geïnspireerde performance en besloot die met een workshop die velen zich nog lang zullen heugen.

Aart van de Berg, oprichter van Theater In Feite en zelf ook schrijver en dichter interviewde Alleblas bij de opening van de bijeenkomst. “ Wateringen en de Hofboerderij hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn jeugd. Ik was lid van hengelsportvereniging De Hofvissers waar ik drie keer achterelkaar  de wisselbeker won. Hier ontmoette ik ook mijn jeugdliefdes en begon ik met dichten”, vertelde Alleblas.

Ties Elzenga, zelf een groot liefhebber van poëzie, nam het eerste exemplaar officieel  in ontvangst. De oud burgemeester van Naaldwijk benadrukte in zijn dankwoord het belang van de poëzie in het algemeen en voor de liefde in het bijzonder.

In de performance die daarop volgde, declameerde Alleblas een aantal gedichten over de liefde en peilde hij de betrokkenheid van de genodigden bij  Valentijnsdag.  De dichter lichtte vervolgens op humoristische wijze het poëzie-instrumentarium toe dat op Valentijnsdag succes kan hebben. De aanwezigen kregen een luchtig college over mogelijkheden van het korte vers, het gebruik van metaforen, de lokroep en het bezingen van lichaamsdelen van de potentiele geliefde. Bij de laatste mogelijkheid legde Alleblas uit dat zelfs de neus in een dergelijk gedicht uitstekende resultaten kan opleveren. Zelf had de dichter een lichte voorkeur voor het bezingen van de oren, wat hij meteen in de praktijk bracht met:  …Je oren, je oren/ zo netjes opzij waar ze horen/ je oren, je oren/ nondedju mia amore/ het intense verlangen dat kilt me/ vervoert me, verslijt me, verstilt me/…

Tot veler verbazing werd de performance besloten met een workshop onomatopeeën. (Een onomatopee is een klanknabootsing)  In dit geval werd de kus van de karper uit het gelijknamige gedicht  gebruikt. Het hele gezelschap deed uitbundig mee en kuste er stevig op los. Het geluid van het kussen moet door het gehele Hofpark te horen zijn geweest. “Een waarschuwing is op zijn plaats”, betoogde Alleblas, “ het overmatig praktiseren van deze wijze van kussen zou een obsessie kunnen worden als de door het kussen opgewekte intensive elektrische lading rond de verbaasde mond een eigen leven gaat leiden”.

De eerste druk van de gedichtenbundel De nacht bestaat niet meer blijkt al na een week uitverkocht. Bij de boekwinkels van Vingerling,  Bruna en Read Shop wordt op zeer korte termijn een tweede druk afgeleverd. Belangstellenden kunnen de gedichtenbundel ook direct bestellen via de website van de uitgeverij: www.boekscout.nl , voor de somma van € 14,95.

Bekijk het intervieuw door Fred louter:

En wat foto’s

 

Joop Alleblas

Over

De schrijver werd in 1946 in Wateringen geboren als achtste kind van een katholiek gezin van tien kinderen, studeerde economische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen op een proefschrift over management in relatie tot economische en sociale doelstellingen van ondernemers. Van zijn hand verschenen vele wetenschappelijke artikelen en publicaties. Naast wetenschapper is Alleblas een bezield dichter en een fervent amateurarcheoloog.

Dichten is zijn tweede natuur. Zijn gedichten verschijnen regelmatig in kranten, tijdschriften en deelpublicaties. Hij bracht o.a. korte verhalen uit, publiceerde 8 cartoonsbundels in de serie Vissen in de hemel en 6 gedichtenbundels. Verder doet hij al jaren onderzoek naar de Vissentaal in de breedste zin van het woord. Het is zijn ideaal om eens d.m.v. het gesproken woord met vissen te communiceren en met hen de toekomst te verkennen. Het onderzoek naar de vissentaal vordert langzaam en zal nog heel wat jaartjes duren.

In 2015 zag zijn gedichtenbundel De nacht bestaat niet meer het daglicht. Het is een verrassende poëtische ontdekkingstocht waarbij humor en sarcasme de boventoon voeren. In 2016 verscheen de bundel Jongens die niet kunnen wachten, en staat sindsdien volop in de belangstelling. De derde publicatie van deze trilogie De charme van een schuldig geweten komt in oktober 2017 uit.

Het verbindend element in de trilogie is de jeugd van de dichter in het naoorlogse katholieke Wateringen. Alleblas beschrijft zijn observaties in een groot gezin, waar naast werk en kerkelijke plichten niet veel ruimte leek voor ontspanning en wereldse zaken. In zijn laatste bundel wordt ook ruim aandacht besteed aan de tegenpolen van het gecontroleerde leven in een klein Westlands dorp: de verleidingen van de grote stad en de verlokkingen van de nacht.

Hij voelt zich thuis in het vrije vers. Met een vleugje cynisme etaleert Alleblas in zijn poëzie zijn vrije en zonnige levenswijze. Op luchtige wijze krijgt hij verrassend vat op het schemergebied tussen verbeelding en werkelijkheid. Hij schroomt daarbij niet zijn fantasie de vrije loop te laten. Zo komt hij tot poëzie over het gewone leven, liefde, dood, erotiek en niet-alledaagse voorstellingen.

Regelmatig is Alleblas te vinden op literaire podia. Deelname aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd leverde hem in 2012 met De kus van de karper, in 2014 met Avondlicht en in 2016 met De Stad en Biecht van een negenjarige en in 2017 met Alléén als ik een vlindertuin bezoek een top honderd plaats op. De Lierenaar mag zich derhalve sieren met de titel Top-100 dichter.

Binnenkort zal zijn negende cartoonbundel Onvervuld verlangen uit in de serie Vissen in de hemel verschijnen. Deze bundel bevat vijftig tekeningen met vissen die al drinkend en rokend hun leven in de vissenhemel glans proberen te geven.

Lees alle berichten van:

1 Reacties voor dit bericht

 1. Lydia Overman

  Hallo Joop,
  Als gastvrouw van de Hofboerderij heb ik bijzonder genoten van je boekpresentatie. Toevallig had ik die middag dienst en ik vond het leuk om je gesproken te hebben. Ik wil je nog hartelijk bedanken voor je attentie en ik denk dat ik al weet wat ik ermee ga doen.
  Als de tweede(!) druk verkrijgbaar is van je bundel dan snel ik naar de boekwinkel om een exemplaar van De nacht bestaat niet meer te verkrijgen. Ik wens je verder veel succes met je werk.
  Hartelijke groeten,
  Lydia Overman

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

 • De Rattenbende

  De Rattenbende

  Dit spannende verhaal speelt zich af in een klein dorp. We maken­ kennis met “SPEKMANS VLEESWARENFA­BRIEK’ en het “­PROEFDIERENLABORATORIUM’, waarvan Professor Rommelhaar­ de baas is. …Bekijk alle details
 • Liefde en ongemak

  Liefde en ongemak

  De titel Liefde en ongemak kenmerkt de denk- en werkwijze van Alleblas. Hij is constant op zoek naar tegenstellingen en dissonanten. Pure liefde en twijfels …Bekijk alle details

Bestsellers:

Evenementen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld

Optreden Streekdichter

 • Geen evenementen