Gecategoriseerd | Nieuws

18-20 juli: grootste poëziefestival van NL in Groningen

Geplaatst op 12 juli 2014 door Schrijvers tussen de kassen

De zeventiende editie van het befaamde openlucht-poëziefestival Dichters in de Prinsentuin vindt plaats van vrijdag 18 juli tot en met zondag 20 juli in Groningen. Met 75 dichters uit Nederland, België en Zuid-Afrika, twee wereldpremières muzikaal poëzietheater in de voormalige Suikerfabriek en een voorleesmarathon van Toon Tellegen in de Martinikerk mag het het grootste poëziefestival van Nederland genoemd worden. Het evenement trekt jaarlijks ruim 2000 bezoekers.

Vijfenzeventig dichters

Vijfenzeventig dichters zullen tijdens het festival voordragen uit eigen werk, onder wie Tjitske Jansen, Nachoem Wijnberg, Lieke Marsman, Jaap Robben, Ingmar Heytze en de Zuid-Afrikaanse Marlene van Niekerk, wiens bundel Kaar onlangs werd bekroond met de grootste Afrikaanse literatuurprijs: de Hertzogprys van de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns.

Vele van de deelnemende dichters beleven hun debuut in de sfeervolle ‘loofgangen’ van de renaissancistische Prinsentuin, op zaterdag 19 en zondag 20 juli in Groningen. Veelbelovend, want tientallen inmiddels ‘doorgebroken’ dichters begonnen ooit met een optreden tijdens Dichters in de Prinsentuin. Het volledige programma, met alle namen van editie 2014, is te vinden op www.dichtersindeprinsentuin.nl.

Twee wereldpremières in voormalige Suikerfabriek

Twee van de grootste dichterlijke talenten die Groningen op dit moment rijk is, maakten beide een muzikale voorstelling voor de openingsdag van poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. De voorstellingen gaan in première op vrijdag 18 juli in en rond de monumentale Suikerfabriek.

Na twee zeer goed ontvangen voorstellingen in 2012 en 2013, brengt de 23-jarige stadsdichter Joost Oomen opnieuw spectaculair poëtisch muziektheater met het ensemble Prins Peter. Scheurend op een brommer vertoont hij dictatoriale trekjes in “De Grote Oversteek”. In samenwerking met het Peter de Grote Festival. Aanvang: 16.15 uur.

Dichter Jan-Willem Dijk speelt samen met altvioliste Luca Altdorfer en muzikant/instrumentenbouwer Kasper van Hoek de muzikale poëzievoorstelling “De Straat”. Vanuit alle mogelijke perspectieven kijken ze naar het leven dat zich op en aan een straat voltrekt. Aanvang (avondprogramma): 21.00 uur.

Datum: vrijdag 18 juli
Locatie: de voormalige Suikerfabriek, Van Heemskerckstraat 101, Groningen.
Tijd: 16.15 uur – 23.00 uur.
Toegang: Passepartout €5,-, passepartout+maaltijd €17,50. Kaarten en volledig programma verkrijgbaar via www.dichtersindeprinsentuin.nl. (Kaarten aan de deur zolang de voorraad strekt.)

Pats! Primeur voor Noord-Nederland: Toon Tellegen leest De optocht

Kijk, daar komen mensen aan.
Ze denken dat er geen muren zijn, geen valkuilen, geen dodelijke omhelzingen op het midden van onze weg.
Pats!

In één lange sessie leest Toon Tellegen – die bij het grote publiek vooral bekend is van zijn dierenverhalen over Eekhoorn en Mier – op zaterdagavond 19 juli zijn bundel De optocht – Verslag van een ooggetuige (2012) voor. Een grootse en macabere dodendans. Fluisterend en schreeuwend, gewillig, zachtzinnig, loslippig, misprijzend… Pats!

“Zo’n breed opgezette schildering van onze godganse werkelijkheid en van het eigen wrakke bestaan daarin: je moet het maar durven.” – Erik Menkveld in de Volkskrant

Datum: zaterdag 19 juli
Locatie: de kapel van de Martinikerk, Martinikerkhof 3, Groningen.
Tijd: zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Het programma duurt tot ongeveer 22.30 uur, er is geen pauze.
Toegang: gratis op vertoon van het boek De optocht van Toon Tellegen. Boekhandel Godert Walter maakt het mogelijk dat u de bundel nog aan de deur kunt aanschaffen (€18,95).

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld