2010-03-17
De boekhandels in Nederland zijn druk bezig in te spelen op de digitale ontwikkelingen. Bijna alle boekhandels hebben een website met webwinkel en reeds 40% van de boekhandels biedt het e-boek aan. Dat blijkt uit onderzoek naar ICT-toepassingen en winkelautomatisering onder boekverkopers.
In opdracht van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) heeft Boek & Bedrijf onderzoek verricht om in kaart te brengen in hoeverre boekhandels geautomatiseerd en gedigitaliseerd zijn. De digitale ontwikkelingen verlopen in rap tempo en de brancheorganisatie wilde weten in hoeverre de boekhandels de snelheid van de ontwikkelingen kunnen bijhouden. Aan het onderzoek hebben 250 boekhandels meegewerkt.
Uit het onderzoek blijkt dat boekhandels op grote schaal bezig zijn te investeren in webfaciliteiten. Maar liefst 92% van de boekhandels heeft een website, dat is 16% meer dan tijdens de vorige meting in 2008. Daarnaast gebruikt 75% van de boekverkopers de website ook als webwinkel voor de verkoop van boeken. Hierbij moet worden aangetekend dat veel boekhandels die aangesloten zijn bij een boekhandelsketen of inkooporganisatie via een centrale website verkopen. Van de boekhandels met een webwinkel biedt de helft een online betaalmogelijkheid zoals iDeal, de overige 50% verstuurt een factuur of geeft de consument de mogelijkheid het boek bij afhalen in de winkel te betalen.
Ook is voor het eerst gemeten wat de boekhandel met het e-boek doet. Uit het onderzoek blijkt dat op dit moment 40% van de boekhandels het e-boek aan de consument aanbiedt, al dan niet in samenwerking met inkooporganisatie of keten. Zelfstandige boekhandels wachten over het algemeen langer met de verkoop van e-boeken. Reden hiervoor is de perceptie bij boekverkopers dat de zelfstandige boekhandel een relatief hoge investering zou moet maken om het e-boeken aan te kunnen bieden. Ook wordt de nog geringe beschikbaarheid van digitale boeken genoemd als reden om zich terughoudend op te stellen.
De KBb is verheugd met de resultaten van het onderzoek. Ari Doeser, directeur KBb: ”We zijn al een tijd bezig om onze leden te informeren en gunstige voorwaarden te creëren zodat ze makkelijker op de digitale ontwikkelingen in kunnen spelen. Het is dan ook goed om te merken dat de boekhandel zich ook op dit vlak zo actief opstelt. We blijven ons hoe dan ook inspannen om ook de overige boekhandels te overtuigen van de noodzaak van automatisering en digitalisering.” De KBb heeft als belangrijk speerpunt dat boekverkopers het vanzelfsprekende aankooppunt blijven voor het boek, of het nou om de papieren vorm gaat of digitaal.
Bron: boek-en-bedrijf.nl