22 Maart 2012
Dialoog is één van de belangrijkste gereedschappen van een schrijver. Om die reden kan een dialoog geweldig uit de verf komen, maar ook als een grote afknapper werken. Met deze tips kun je in ‘no time’ een uitstekende dialoog schrijven.
Laten we eerst naar de basis van een dialoog kijken:
- Een dialoog dient grammaticaal in orde te zijn. Aanhalingstekens en komma’s staan op de juiste plaats en als een ander persoon begint te praten, begin je met een nieuwe alinea.
- Een dialoog is kort maar krachtig. Lange lappen dialoog nodigen niet uit tot lezen en zijn lastig om doorheen te werken.
- Een dialoog laat iets zien over de personages die aan het woord zijn. In dat opzicht is elke zin in een dialoog noodzakelijk voor de plot.
- Een dialoog wordt afgewisseld met handelingen. Een onafgebroken dialoog van een pagina lang voelt ‘hak op de tak’ aan. Personages voeren tijdens de dialoog ook handelingen uit. Laat ze zien.
Met deze tips zullen je dialogen een duidelijke structuur krijgen die fijn te lezen is. De inhoud van de dialogen is echter niet minder belangrijk. Vermijd daarom de volgende valkuilen zodat je dialoog goed uit de verf komt:
- Gebruik niet te vaak een ‘hij zegt’ of ‘zij zegt’ constructie. Zorg ervoor dat de dialoog zo opgebouwd is, dat het duidelijk is wie er aan het woord is. Een nieuwe alinea beginnen als een ander begint te spreken, is hierbij van belang.
- Vermijd een kopje koffie-dialoog. Mensen hoeven niet te lezen wat iemand in zijn koffie of thee wil. Dit geldt voor alle soortgelijke situaties. Sla het stuk over en begin de scène waar het belangrijk wordt.
- Maak geen infodump van je dialoog. Sommige schrijvers laten hun personages van alles zeggen om lezers te informeren. Dit voelt onnatuurlijk aan en breekt de spanning. Vertrouw de lezers dat ze zelf de puzzelstukjes bij elkaar leggen.
- Maak een dialoog niet te realistisch. In het echt zeggen we vaak ‘um’ en ‘uh’, maar dit stokt een geschreven verhaal. Laat overbodige woorden weg en maak hele zinnen, tenzij het een duidelijke functie dient.
Wat ook goed werkt, is dialogen lezen van andere schrijvers. Neem een voorbeeld aan hen, of experimenteer met hun dialoogvorm. Lees bovendien al je dialogen hardop voor om te testen of ze natuurlijk klinken.
Door: Reinoud Schaatsbergen
Bron: www.dailywritingtips.com/dialogue-dos-and-donts/