Gecategoriseerd | Nieuws

Editie 2013: Dichters uit Hanzeland

Geplaatst op 14 april 2013 door Schrijvers tussen de kassen

Dichters in de Prinsentuin krijgt in 2013 een internationale editie! ‘Land der Horizonten: dichters uit Hanzeland’ is de titel van de 16e editie van dit poëziefestival, waar naast Nederlandse en Vlaamse auteurs, dichters uit Duitsland, Polen, Denemarken en Estland zullen optreden. Dichters in de Prinsentuin vindt plaats op 24, 25 en 26 juli in Groningen. Naast vertrouwde programma-onderdelen, zoals de voordrachten in de befaamde ‘loofgangen’, staat er ook veel nieuws op stapel. Zo wil de festivalorganisatie met dichter Joost Oomen een internationale poëziewandeling vormgeven: van Groningen tot Novgorod. Met de steun van het publiek moet deze muzikale wandelvoorstelling tussen de Prinsentuin en de Martinikerk de apotheose van het festival worden.

Wie graag in korte tijd op een ontspannen manier een overzicht krijgt van de actuele poëzie in het Nederlandse taalgebied kon al vele jaren in de Prinsentuin terecht, waar de beste dichters uit Nederland en Vlaanderen zijn te horen. Dit jaar verbreedt het festival zijn horizon, daartoe uitgenodigd door het Groningse land met de verre einders, dat zich tot ver over de landsgrenzen uitstrekt: in Niedersachsen en in Schleswig-Holstein – ‘Land der Horizonte’ – strekken de akkers zich ook zover het oog rijkt uit. Daarbij bestaat er taalverwantschap met onze Oosterburen: nu nog kunnen inwoners uit Oost-Nederland en Noordwest-Duitsland elkaar moeiteloos in hun dialecten verstaan.

In de Hanzetijd lag de horizon nog verder: Nederduitse dialecten werden van Brugge tot Novgorod gesproken en verstaan door iedereen die iets met de handel van doen had. Dichters in de Prinsentuin richt zich in 2013 op dit Europa avant la lettre, het verbond van Hanzesteden, en nodigt Duitse, Deense, Poolse en Estische dichters uit om in Groningen voordrachten te verzorgen samen met Nederlandse en Vlaamse dichters.

Het is de hoogste tijd om na de recent opgeleefde economische betrokkenheid na de val van de muur en de groei van de Europese unie ook in de poëzie de internationale banden aan te halen en over onze nationale grenzen heen te kijken, omdat we van het vlakke West-Vlaamse land en de Nederlandse, Duitse en Deense Waddenkusten tot op het Poolse en Baltische laagland langs de Oostzee, die langgerekte horizonten delen en dat weidse land. Ook poëzie dient in een internationale context te worden bezien, anders wordt zij provinciaal.

Meer informatie over het festival en over literatuur in Groningen

Dichters in de Prinsentuin is een van de grote literaire evenementen
van Nederland. Dit jaar vindt het voor de 16de keer plaats in de
Groningse Prinsentuin en op andere locaties in de binnenstad.

Dichters in de Prinsentuin is één van de
literaire festivals die worden georganiseerd door Stichting Literaire
Activiteiten Groningen. Op http://www.slaggroningen.nl /vind je nieuwtjes, de Groningse literaire agenda en links naar literaire en culturele blogs uit het Noorden.

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld