Erfgoed, nieuwe bundel van Piet Janssen

Erfgoed, nieuwe bundel van Piet Janssen

Geplaatst op 16 oktober 2020 door Piet Janssen

In Erfgoed blikt de dichter terug op zijn jeugd in het Westland als kind uit een groot katholiek tuindersgezin. Aan de hand van kleine voorvallen, soms ook van droomflarden, leidt hij de lezer binnen in de belevingswereld van een jonge jongen, hoe hij als vanzelfsprekend leefde in het nog rijke roomse leven van alledag. Daarnaast portretteert hij enige familieleden, zoals ze waren in een latere periode van zijn leven. Met name zijn vader, in zijn nadagen als hij tuinder-af is. En zijn moeder als zij wacht op haar dood.

Er spreekt weemoed uit zijn poëzie, over de verloren tijd van eenvoud en geborgenheid, over het Westland dat nog avontuurlijke tuinen had waarin je als kind volop kon spelen. Maar evenzeer is er de liefdevolle kijk van de dichter op zijn ouders, en uiteindelijk op het kind in hem zelf.

Erfgoed, dichtbundel, 2020, uitgave in eigen beheer. ISBN 978-94-91456-81-7. Het boek is te bestellen via het bestelformulier op de  geheel vernieuwde website van Piet Janssen; pietjanssenschrijft.nl

Piet Janssen

Over

Ik ben geboren in 1943 in Honselersdijk als zoon van een tuinder. In mijn jeugdjaren heeft de Westlandse tuin met al zijn aspecten mij in hoge mate gevormd. Tuinder werd ik niet. Op mijn 18e verliet ik het Westland. Maar de ontwikkelingen in mijn geboortestreek ben ik blijven volgen. Veel van mijn broers en zussen hielden me op de hoogte.

Ik was in mijn werkzame leven o.a. leraar Nederlands, dramadocent, theaterwetenschapper, opleider van leraren en leerlingbegeleiders,  en gestalttherapeut. Ik woonde en werkte in Leiden, Delft, Linschoten en sinds 1990 in Rotterdam.

Ik heb mijn hele leven wel teksten geschreven, maar sinds mijn pensioen steek ik er veel tijd in. Ik publiceerde een aantal gedichten in De Tweede Ronde (2007, 2008, 2009) en was een prijswinnaar van de eerste Turing Nationale Gedichtenwedstrijd (2010). In 2015 won ik met een gedicht over Rotterdam de eerste prijs in een wedstrijd uitgeschreven door de stichting Aquarius.

In 2012 publiceerde ik de novelle: Wat bezielt de keeper toch? En in 2014 de poëziebundel: Weg van het sprookje. Beide in eigen beheer.

Sinds 2013 neem ik deel aan de Poëziewerkplaats. Die werkgroep valt onder het VAK in Delft. Een groep gevorderde amateurdichters bespreekt er elkaars gedichten onder leiding van een beroepsdichter. Vanaf dat moment treed ik ook op podia op.

Ik verzorg poëzieworkshops voor klanten van mijn boekhandel in mijn wijk Schiebroek. De neerlandicus in mij komt na jaren weer tot bloei.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld