Gecategoriseerd | Nieuws

Gerrit Komrij overleden

Geplaatst op 07 juli 2012 door Schrijvers tussen de kassen

6 Juli 2012

Gerrit Komrij in 1994. Foto door Anna IetswaartGerrit Komrij, dichter en schrijver, is op 5 juli 2012 overleden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Komrij werd 68 jaar. De doodsoorzaak is tot op heden nog niet bekendgemaakt.

Dat laat de NOS weten en is bevestigd door een woordvoerder van uitgeverij De Bezige Bij. Volgens bronnen in de literaire wereld was Komrij al geruime tijd ziek. De familie laat in de loop van vandaag met een persbericht meer weten.

Komrij was één van de bekendste schrijvers in het Nederlandste taalgebied. Hij debuteerde in 1968 met de poëziebundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten, en zijn oeuvre bleef groeien tot aan De loopjongen in 2012.

Dichter des Vaderlands

Oud-minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) laat weten zeer geschokt te zijn van het overleden van de schrijver. Hij zag Komrij twee maanden geleden nog bij de opname van een tv-programma. Volgens Plasterk was hij een taalkunstenaar die ‘het genre van korte stukjes met een mening literair niveau heeft gegeven’.

Gerrit Komrij heeft meerdere literaire prijzen op zijn naam staan, waaronder de Kluwer-prijs voor zijn gehele oeuvre en de P.C. Hooft-prijs voor beschouwend proza. Hij ontving op 8 februari 2000 een eredoctoraat van de Universiteit Leiden en hij was initiatiefnemer van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Ook werd hij op 26 januari 2000 uitgeroepen tot Dichter des Vaderlands, voor een periode van vijf jaar.

Bron: http://nos.nl/artikel/391988-gerrit-komrij-68-overleden.html

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld