Mooie erotische woorden door Westlandse schrijvers in literair café

Gecategoriseerd | Nieuws

Mooie erotische woorden door Westlandse schrijvers in literair café

Geplaatst op 17 april 2016 door Schrijvers tussen de kassen

Op donderdagavond 14 april vond in café De 3Winckels te Naaldwijk de derde editie plaats van Literair Café De Mooie Woorden. De inmiddels geruchtmakende ‘gesproken woord avond’ door aanstormend talent en gevestigde namen uit het Westlandse schrijversgilde, verenigd in Schrijvers tussen de kassen. In een compact concept met drie tijdsblokjes poëzie/proza en muziek/cabaret werden belangstellenden en medeschrijvers door een 11-tal deelnemers getrakteerd op bestaand en nieuw werk.

Justin Samgar

De invité van de avond was dichtmaat Justin Samgar. Ontsnapt uit de zogenaamde waarheid predikt hij nu de absolute waarheid. Niet als geestelijk (gestoord) volger of (schijn)heilige. Maar als succesvol huisdichter, cabaretier, verhalenverteller, schrijver en spreekzanger. Alles tegelijk? Jazeker. Want die gave heeft deze aimabele adonis uit Amsterdam. Kwetsbaarheid en geestigheid met een dosis zelfspot en voor de gelegenheid een vleug erotiek, laat dat maar aan Justin over met zijn warme stem. Het publiek wist met klaterende applausjes zijn moderne sprookjes te waarderen en spreekstalmeester Peter J. Pakvis gaf aan geraakt te zijn door dit grote talent.

De eerste lokale ‘prozagonist’ Giel van der Hoeven alias Gillespy droeg met zijn op muziek gebaseerde poëzie voor. En hij schoot met scherp door een kort maar krachtig salvo tweeregelige distichons los te laten op de zaal. Midden-Delfland activist en schrijver van twee boeken over de streektaal van Delfland Henk Tetteroo heeft een haat-liefde verhouding met A4. Als snelweg vocht hij ertegen maar in papieren vorm weet hij er wel raad mee. Voor de gelegenheid gaf hij een mini-lezing in Westlandse streektaal. Ook Adrienne Vooijs schrijft al langer teksten en gedichten op maat. Ze droeg haar eigen poëzie charmant en liefdevol voor. Gewoon mooi.

Hij heeft er een halve eeuw op zitten broeden maar nu beleefde Cees Hol (50) succesvol zijn stand-up proza coming-out in de STDK-club. Zonder horten of stoten las hij een boeiend eigen kortverhaal voor. Dat proeft naar meer. Het thema erotiek was aan de ‘geleerde’ Joop Alleblas wel besteed. Om te stellen dat zijn werk ermee doordrenkt is gaat te ver, maar het sijpelt er wel regelmatig ondeugend doorheen. Met de tampeloeres van Welling weet hij zelfs walging te romantiseren. Vermakelijk luistervoer voor fijnproevers van smakelijke poëzie.

Nico van de Wetering was eens kandidaat streekdichter maar is lekker zichzelf gebleven. Zijn gedichten en haiku’s zijn beeldend als zijn foto’s (die hij regelmatig op Facebook plaatst). Hij droeg ze voor met Westlandse nuchterheid inclusief een zweempje humor en erotiek. Datzelfde geldt ook voor de Hoekse Maassluizer Jaap van Oostrum. Het woord ‘spitsvondig’ is als bij geen andere deelnemer op zijn schrijfsels van toepassing. In de bundel ‘Vandaag is het zondag’ kunt u dat na gniffelend teruglezen. Het klapstuk van de avond was Piet Janssen. Reeds zeventig-plus van leeftijd maar nog altijd jeugdig van geest. Speciaal voor deze avond had hij een erotisch gedicht geschreven op katholieke leest geschoeid. Inhoudelijk amusant en de lachers op zijn hand.

Peter J. Pakvis kweet zich als debuterend presentator fantastisch van zijn taak. Zonder zichzelf te verliezen óf te hoeven zoeken naar woorden kondigde hij de

Zij en IK

deelnemers aan. Wel raakte hij volgens eigen zeggen (en zichtbaar) geroerd door de venijnige doch lieflijke performance van het lokale dames-duo Zij & Ik. Hoe meer koude rillingen ze de toehoorders bezorgden, des te meer kledingstukken er bij de presentator van dienst uitgingen. De waarheid is hard. Maar oh zo vermakelijk, op een avond zoals deze was. Uniek. En Zij & Ik, die komen er wel! Met hulp van u en ons. Als debuterend cabaret duo verkochten ze theater De Naald al uit.

In juni en oktober van dit jaar volgen editie 4 en 5 van het Literair Café De Mooie Woorden in de 3Winckels. Als ik u was, zou ik nú alvast reserveren. Want Westlandse schrijvers en dichters staan aan de vooravond van een bestorming van de nationale podia. Een gezamenlijke bloemlezing van Schrijvers tussen de kassen wordt in boekvorm in oktober 2016 gelanceerd. Maar individueel werk van bijna alle deelnemers is nu al verkrijgbaar via de STDK webshop of in boekenwinkel Plein12 te Naaldwijk.

TEKST: Stekelprooier

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld