Gecategoriseerd | Nieuws

Reader heeft Nederland nog lang niet veroverd

Geplaatst op 24 maart 2010 door Schrijvers tussen de kassen

In Nederland zijn tot nu toe nog maar 37 duizend readers verkocht. Consumenten kochten gemiddeld drie ebooks.

Nederland loopt nog niet erg warm voor de reader. Tot nu toe gingen er 37 duizend digitale leesapparaten over de toonbank, maakte onderzoeksbureau GfK Benelux bekend op het E-reading Event in Eindhoven deze dinsdag. Volgens Maikel Verhaaren van GfK is Nederland ‘nog niet klaar voor e-reading’.

Per verkochte reader zijn gemiddeld drie algemene ebooks verkocht, wat een totaal van zo’n 110 duizend verkochte ebooks oplevert. In dit cijfer zitten geen elektronische versies van studie- en wetenschappelijke boeken. Maar een kwart van de Nederlanders weet wat ebooks en readers inhouden. Minder dan tien procent overweegt een reader te kopen.

Tegenover elk verkocht ebook staan 240 papieren boeken. Maar het aanbod van ebooks is dan ook nog erg klein: maar drie procent van de a-titels is beschikbaar als ebook. Veruit de meeste ‘buzz’ rond readers wordt volgens GfK gecreëerd rond de iPad. De iPad-aankondiging zorgde in januari voor een enorme piek in online publicaties over digitaal lezen.

De boekenbranche hoopt te leren van andere entertainmentvormen waar betalen voor digitale content ook geen groot succes is gebleken. De muziekindustrie is nauwelijks in staat om geld te verdienen aan verkopen van downloads aan consumenten, vertelde Verhaaren. In Nederland vormen betaalde downloads maar een paar procent van de muziekmarkt. Ook in de filmwereld is het betaalde aanbod in Nederland nog mager. Verhaaren denkt dat rond elektronisch lezen uitgevers eerder moeten overgaan naar abonnementen of advertentiemodellen in plaats van verkoop van betaalde downloads.

Ook Bol.com maakte op het congres dinsdagmiddag cijfers bekend over het aantal verkochte e-books. Curieus genoeg lijken die niet helemaal overeen met de GfK-data. Bol.com verkocht namelijk alleen in 2010 al 54 duizend e-books. Erg veel vergeleken met de 110.000 e-books die GfK sinds augustus telde. Daarmee zou Bol.com veruit de grootste e-bookverkoper zijn, ofwel het aantal verkochte Nederlandse ebooks ligt toch net iets hoger.

Door: Tonie van Ringelestijn
Bron:  www.bright.nl,

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Door de dood geraakt

    Door de dood geraakt

    Door de Dood geraakt, negen verhalen met een rouwrandje:  Rouw. Als naasten denken wij allemaal te weten hoe groot het gemis is en hoe diep …Bekijk alle details
  • Alles op z’n plek

    Alles op z’n plek

    ALLES OP Z´N PLEK is de eerste dichtbundel van dichter Jeroen den Harder (1975). Zijn debuutbundel kenmerkt zich door de veelal zeer persoonlijke gedichten, die …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld