Gecategoriseerd | Nieuws

Vijf tips voor een productieve schrijflente

Geplaatst op 23 maart 2012 door Schrijvers tussen de kassen

23 Maart 2012

Met deze tips kun je een productieve schrijflente tegemoet gaan.De lente is aangebroken. Het is weer tijd voor lange wandelingen, picknicks en boeken lezen in het park. Even achter het bureau duiken om te schrijven kan er daarom wel eens bij in schieten. Schrijven Online biedt enkele tips als steuntje in de rug.

1.       Maak je eerste versie af

Eén van de belangrijkste regels bij het schrijven van een roman is: schrijf het verhaal eerst af. Als je vervalt in het herschrijven van een scène, kom je in een spiraal terecht waar je moeilijk uitkomt. Ook vormgeving, hoofdstukbepaling en een spellingscheck komen later wel. Lees hier tips voor het maken van een eerste versie en hier tips voor het herschrijven van je manuscript.

2.       Neem elke dag de tijd om te schrijven

Een roman schrijven vraagt om een grote investering van je vrije tijd. Wees je hiervan bewust. Soms word je het schrijven na een paar weken zat. Plan daarom elke dag een half uur of een uur in om te schrijven en houd je hier consequent aan. Lees hier hoe je een gezonde schrijfroutine opbouwt, of lees hier op welk moment je het beste aan de slag kunt.

3.       Stel een schrijfplan op

Om niet halverwege in het proces zicht op je verhaal te verliezen, kun je het beste een schrijfplan opstellen. Vooral als je elke dag vorderingen wil maken, moet je weten welke kant je verhaal opgaat. Zet dus uiteen hoe de plot begint, waar het eindigt en wat er in de hoofdstukken daartussen gebeurt. Lees hier het hoe je een schrijfplan het beste kunt hanteren, of lees hier hoe je een vastgelopen verhaal vlot kunt trekken.

4.       Schrijf alvast de eerste en laatste zin van een hoofdstuk op

Elk hoofdstuk heeft hetzelfde doel: om van punt A naar punt B te komen. Een handige manier om deze punten voor jezelf vast te stellen, is door de eerste en laatste zin alvast op te schrijven. Dit stelt je in staat om je volledig te richten op wat er tussen die zinnen in gebeurt. Lees hier hoe je een verdraaid goede openingszin kunt schrijven, of lees hier tips over hoe je een hoofdstuk kunt eindigen.

5.       Heb plezier in schrijven

Schrijven is geen noodzakelijkheid; niemand forceert je het te doen. Wat de reden achter je schrijfwerk ook is, zorg ervoor dat je het doet uit liefde voor creatieve uitingen. Heb plezier in de uitdaging van het schrijven, want waar doe je het anders voor? Lees hier waarom schrijven belangrijk kan zijn voor iemand, of lees hier de zeven deugden van een schrijver, verzameld door leden van Schrijven Online.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Bron: www.schrijvenonline.org


Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld