’s-Gravenzande, stad met een hart

Geplaatst op 16 mei 2017 door Marijke van Geest

Het is bijna zover… dan is de harttransplantatie in ’s-Gravenzande een feit en bruist ons centrum weer als nooit tevoren. Gedurende de bouw hing er aan de kant van het Graaf Florisplein een banner met een wervende tekst voor leden van het ’s-Gravenzands Mannenkoor Eendracht Maakt Macht.

Volgens Engel Moor, een van de zevenendertig leden, is dit koor al zevenennegentig jaar onlosmakelijk met ’s-Gravenzande verbonden en behoort het net als de Spaansche Vloot, de molen van Maat, Gravin Machteld en Graaf Floris tot het culturele erfgoed van Westland. “Zou het niet mooi zijn als EMM rond de opening van het nieuwe Hart van ’s-Gravenzande een concert kon geven?’’ vraagt Engel, als ik kennis met hem maakt tijdens een poëzieavond in Maasdijk. “Zou het niet mooi zijn als ons koor tijdens het HONDERD jarige bestaan weer honderd leden telt om het Hart van ’s-Gravenzande blijvend te verwarmen?”

Daar wil ik als Westlandse Streekdichter graag bij helpen met het onderstaande gedicht.

Meerstemmig

Een stad zonder hart
is een zee zonder golven
een plein zonder Machteld
een koor zonder stem

een stad zonder hart
is een herberg vol spoken
een lied zonder woorden
cultuur op de rem

een stad zonder hart
kan onmogelijk kloppen
de tijd staat er stil
elke ziel is eruit

in een stad zonder hart
daar wil je niet stoppen
geen leven, geen wilskracht
je verdient er geen duit

in een stad met een hart
maalt de molen het koren
hebben mensen te eten
krijg je een goede start

een stad met een hart
heeft hart voor historie
behoudt al wat goed is
kent kommer noch smart

in een stad met een hart
wil je wonen en werken
zingen en dansen
ben je blij ongestoord

in een stad met een hart
worden eendracht en macht
door meerstemmige mannen
fier zingend gehoord.

© Marijke van Geest (Westlandse Streekdichter)

Op 28 mei om 16:00 uur kunt u de mannen van EMM beluisteren tijdens een benefietconcert in de Noorderkerk in ‘s-Gravenzande. De toegangsprijs bedraagt € 5,00 en komt geheel ten goede aan Stichting Avavieren.

Marijke van Geest

Over

Marijke is geboren als laatste kind in een Westlands gezin met acht kinderen. Zij woonde een deel van haar jeugd in Limburg en Duitsland, waar zij tweetalig opgroeide. Zij is getrouwd en werkzaam als vrijgevestigd eigenaar / therapeut en trainer in haar praktijk voor psychologische zorg en training Geestkracht in ‘s-Gravenzande.

Marijke schrijft poëzie sinds haar vijftiende jaar. Haar inspiratie vindt zij in de natuur en in de menselijke levensweg. Haar gedichten komen tot stand door vrije associatie op een enkel woord of beeld. Het schrijven van poëzie is haar manier om haar binnenwereld te vertalen. In 2013 debuteerde zij met haar bundel ‘Geestgrond, poëzie achter de duinen’. In de bundel beschrijft zij vier thema ‘s: Levenswerk, Liefdewerk, Seizoenswerk en Mensenwerk. Haar persoonlijke poëzie is diep doorleefd en gevoelig. In 2016 kwam haar tweede bundel uit onder de titel ‘Gat in de straat’, die opgedragen is aan de ontheemden. De opbrengst van deze bundel komt geheel ten goede aan VluchtelingenWerk Nederland.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

Waarschuwing:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

 • De vorm van dingen die voorbijgingen

  De vorm van dingen die voorbijgingen

  ‘De vorm van dingen die voorbijgingen’ is een bundeling van 50 zkv’s (zeer korte verhalen) die de auteur (1961) in 2017-2018 schreef. In zijn waarnemingen …Bekijk alle details
 • Helemaal Goud

  Helemaal Goud

  ‘Helemaal Goud’ is de derde poëziebundel van Marijke van Geest en werd op 15 maart 2018 tijdens het Westlands Boekengala gepresenteerd. In januari 2016 werd …Bekijk alle details

Bestsellers:

Evenementen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
1 x per maand onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld

Optreden Streekdichter

 • Geen evenementen