Gecategoriseerd | Joop Alleblas

Charlotte Mutsaers 75 jaar jong

Geplaatst op 11 november 2017 door Joop Alleblas

Op vrijdag 10 november 2017 vierde schrijfster Charlotte Mutsaers in de Rode Hoed in Amsterdam haar 75e verjaardag. Daar werd ook haar nieuwe boek Harnas van Hansaplast officieel gepresenteerd. Ik had de eer daar bij te mogen zijn. Het boek is een zoektocht naar haar broer Barend die op 51 jarige leeftijd gekleed in een gloednieuw pyjamajasje zonder broek omringd door stapels porno een ongewone dood gestorven is.

Dansend als iets dat het midden hield tussen een primaballerina en een jonge spring-in-het-veld opende Mutsaers de avond. Het werd een spetterend feest. Tijdens de interviews die volgden, werd haar nieuwe boek geanalyseerd. Daarvoor waren Maartje Wortel (schrijfster en columniste) en Maxim Februari (filosoof, jurist, schrijver en columnist) uitgenodigd. Charlotte Mutsaers vertelde uitgebreid over haar worsteling met het schrijven van dit boek en de problemen die zij in de aanloop daartoe moest overwinnen.

Opvallend energiek onderging de 75-jarige het feestgedruis. Allerlei anekdotes uit haar jeugd werden met de enthousiaste zaal gedeeld. Een prachtige serie foto’s van haar werd op het filmdoek gepresenteerd; als kleuter via pubertijd en aankomend schrijfster naar de grande dame van nu. Vanuit Amerika sprak Arnon Grunberg haar in een videoboodschap toe. Arjan Ederveen werd door de jarige in het zonnetje gezet voor zijn gewaagde liedje (Stuk), waarin hij de liefdesrelatie met zijn hond bezingt.

Tot laat op de avond stond er een lange rij bewonderaars die Mutsaers even wilde spreken of haar boek wilde laten signeren. De vele cadeaus die de genodigden hadden meegebracht werden geduldig in ontvangst genomen. Voor iedereen werd door het feestvarken de tijd genomen. Ver na middernacht heb ik haar namens Schrijvers tussen de kassen gefeliciteerd met haar nieuwe boek. Een hele eer om met haar op de bank te mogen vertoeven en herinneringen op te halen over onze gedeelde passie (vissen, vissentaal en de zee) waarover wij enkele jaren geleden correspondeerden.

 

Joop Alleblas

Foto: Charlotte Mutsaers en Joop Alleblas in de Rode Hoed

 

 

Joop Alleblas

Over

De schrijver werd in 1946 in Wateringen geboren als achtste kind van een katholiek gezin van tien kinderen, studeerde economische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen op een proefschrift over management in relatie tot economische en sociale doelstellingen van ondernemers. Van zijn hand verschenen vele wetenschappelijke artikelen en publicaties. Naast wetenschapper is Alleblas een bezield dichter en een fervent amateurarcheoloog.

Dichten is zijn tweede natuur. Zijn gedichten verschijnen regelmatig in kranten, tijdschriften en deelpublicaties. Hij bracht o.a. korte verhalen uit, publiceerde 8 cartoonsbundels in de serie Vissen in de hemel en 6 gedichtenbundels. Verder doet hij al jaren onderzoek naar de Vissentaal in de breedste zin van het woord. Het is zijn ideaal om eens d.m.v. het gesproken woord met vissen te communiceren en met hen de toekomst te verkennen. Het onderzoek naar de vissentaal vordert langzaam en zal nog heel wat jaartjes duren.

In 2015 zag zijn gedichtenbundel De nacht bestaat niet meer het daglicht. Het is een verrassende poëtische ontdekkingstocht waarbij humor en sarcasme de boventoon voeren. In 2016 verscheen de bundel Jongens die niet kunnen wachten, en staat sindsdien volop in de belangstelling. De derde publicatie van deze trilogie De charme van een schuldig geweten komt in oktober 2017 uit.

Het verbindend element in de trilogie is de jeugd van de dichter in het naoorlogse katholieke Wateringen. Alleblas beschrijft zijn observaties in een groot gezin, waar naast werk en kerkelijke plichten niet veel ruimte leek voor ontspanning en wereldse zaken. In zijn laatste bundel wordt ook ruim aandacht besteed aan de tegenpolen van het gecontroleerde leven in een klein Westlands dorp: de verleidingen van de grote stad en de verlokkingen van de nacht.

Hij voelt zich thuis in het vrije vers. Met een vleugje cynisme etaleert Alleblas in zijn poëzie zijn vrije en zonnige levenswijze. Op luchtige wijze krijgt hij verrassend vat op het schemergebied tussen verbeelding en werkelijkheid. Hij schroomt daarbij niet zijn fantasie de vrije loop te laten. Zo komt hij tot poëzie over het gewone leven, liefde, dood, erotiek en niet-alledaagse voorstellingen.

Regelmatig is Alleblas te vinden op literaire podia. Deelname aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd leverde hem in 2012 met De kus van de karper, in 2014 met Avondlicht en in 2016 met De Stad en Biecht van een negenjarige en in 2017 met Alléén als ik een vlindertuin bezoek een top honderd plaats op. De Lierenaar mag zich derhalve sieren met de titel Top-100 dichter.

Binnenkort zal zijn negende cartoonbundel Onvervuld verlangen uit in de serie Vissen in de hemel verschijnen. Deze bundel bevat vijftig tekeningen met vissen die al drinkend en rokend hun leven in de vissenhemel glans proberen te geven.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld