Zelfs al zou je deze reis nu willen maken, het zou niet kunnen

Gecategoriseerd | Marjoke van Arnhem, Nieuws, Tips

Zelfs al zou je deze reis nu willen maken, het zou niet kunnen

Geplaatst op 01 juli 2015 door Marjoke van Arnhem

Nijmegen/Naaldwijk – De kleindochters van Bram en Willem van Baalen hebben afgelopen zondag tijdens een gezellige familiereünie het boek ‘Onze reis naar Israël’ gepresenteerd. Het was Carla van Baalen, een kleindochter van Willem, die het initiatief voor het boek nam. Zij ontdekte dat het reisverhaal in 1963 al een keer gepubliceerd in De Westlander en deze tekst werd gebruikt voor het boek. Bijzonder was dat ook zijn schoonzus Marie van Baalen-Boon een reisverslag had geschreven. Uiteindelijk kwamen de twee verslagen in een boek dat in een beperkte oplage is uitgegeven. Carla informeerde bij haar achternicht Marjoke van Arnhem-van Baalen naar foto’s en zo raakte ook laatstgenoemde bij het project betrokken. Het is wel een bijzonder boek, want het reisverhaal is al 53 jaar oud en de grootouders (de oma’s gingen ook mee) vertrokken op 20 maart 1962 met de auto naar Israël. Ze zouden zeven weken wegblijven. De reis ging via Duitsland, Oostenrijk, voormalig Joegoslavië, Griekenland, Turkije, Syrië, Jordanië, richting Jeruzalem. In Israël zijn de twee echtparen uit ’s-Gravenzande ruim twee weken gebleven. Marjoke: ”Het is een reis die je anno 2015 niet eens zou kunnen maken als je zou willen”. Dit omdat het voornamelijk oorlogshaarden zijn rondom Israël. Ze bezochten in Israël plekken uit de Bijbel en maakten nieuwe vrienden in diverse kibboetsen. Alles op hun gemak, want er werd dan wel gelogeerd in hotelletjes, eten deden de twee tuinders en hun vrouwen voornamelijk langs de kant van de weg. Ze noemden het picknicken. Dit gaf soms problemen, zoals in Griekenland toen ze belaagd werden door zigeuners. Het is niet het enige bijzondere avontuur dat de gepensioneerden (twee van de vier opa’s en oma’s waren zelfs al boven de 70 jaar) op hun reis beleefden. De slechte wegen, geen airconditioning, het vele en lange wachten op paspoortcontroles om nog maar niet te spreken van het steeds wisselen van geld. En dan was er natuurlijk geen enkele communicatie met het thuisfront, want telefoneren werd nauwelijks gedaan. Dit zorgde bij de oma’s voor veel heimwee.

Het boek werd zondag overhandigd aan het oudste kleinkind van Willem en Maaike. Hij woonde in 1962 bij zijn opa en oma en moest noodgedwongen al die weken dat ze op reis waren weer bij iemand anders gaan logeren.

Het boek is voor belangstellenden te koop bij Boekhandel Plein 12 te Naaldwijk. Of te bestellen bij Marjoke van Arnhem, marjoke.nl of [email protected]

 

 

Marjoke van Arnhem

Over

Schrijfster en publicist Marjoke van Arnhem-van Baalen (Naaldwijk, 1959) is sinds december 2013 beëdigd als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Westland. Marjoke werkte als freelancer vijftien jaar bij de Westlandsche Courant (bijlage van de Haagsche Courant) en schreef onder de naam Marjoke van der Wilk het egodocument ‘Het jaar van de Krab’ (2000).
Later volgde ‘Een kwestie van Geluk’, het levensverhaal van Henk Weterings (2001) en werkte ze mee aan diverse boeken o.a. ‘De rand van Westland’ (2006). In 2008 kwam haar boek ‘Herinneringen aan de druivenkrenttijd’ uit en drie jaar later het boek bij de CD van de Westlandse band ‘Kromme Jongens’; ‘We benne samen één’.
In mei 2015 verscheen haar boek  ‘100 jaar trouwen in het Westland’, wederom uitgegeven in eigen beheer. Dit boek was ook aanleiding voor een tentoonstelling in de Oude Kerk in Naaldwijk die door ruim 800 personen bezocht is.
Marjoke heeft een eigen tekstbureau genaamd Bureau Marjoke en werkt op projectbasis voor diverse instanties en bedrijven. Voor meer informatie: marjoke.nl
Iedere week schrijft zij een blog dat vaak heel persoonlijk is. De blogs zijn te lezen op haar website en facebookpagina.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld