Gecategoriseerd | Mart van Marrewijk

Herfst in het lage land

Geplaatst op 18 november 2010 door Mart van Marrewijk


De ondergaande zon tovert het land inNovember in een felrode gloed. waardoor een speels effect ontstaat op bladeren.takken en alles wat gevangen wordt in Zon,s afscheidsgroet.

auto,s rijden over de wegen en de bestuurders turen in het scherpe licht, ieder spoed zich naar zijn of haar bestemming, de avondkilte valt en de eerste nachtvorst dient zich aan.Een laatste bloem steekt af tegen de schemering.Onder de gevallen bladeren ritseld een veldmuis of pikt de merel naar wormpjes in de nu nog vochtige aarde. volkomen in balansaakt de natuur zich op voor weer een winter. Elke dag minder licht en minder zicht, zo sleept de eenzame Eekhoorn in het Ockenburgse bos zijn wintervoorraad naar een droge veilige plek, onvindbaar voor de concurrent. Alles is in afwachting en houdt de adem in.

De schoorstenen die schril afsteken in dit tafereel stoten watertdamp en rook omhoog en zijwaarts. gevangen door de heersende wind. als een trage wolk werpt dit schaduwen over het land. Dit is het beeld van Herfst in het lage Westland. Het leven in tuinen en parken komt tot stilstand en rust. maar leeft onder de oppervlakte verder. wachtend op de terugkeer van het licht. Soms wordt die sereniteit ruw gestoord door depressies uit het Poolgebied. die wind en buien brengen, waardoor woeste krachten het land en zijn bewoners bespringen. Het lage land onder de zeespiegel beschermd door een smalle duinenrij kreubt en steunt onder dit geweld van de elementen. Kopmeeuwen krijsen ophoudelijk hun schorre lied Het zwerk trekt dicht en de nacht zo donker als zelden nog verloont in deze streek laat zich als een deken vallen. Alleen de mens probeert zich te onttrekken aan de dwingelandij van het jaargetij.Kunstlicht straalt omhoog uit kassen en gebouwen in oranjegele gloed tegen de donkere lucht.Hier in die beschermde glazen koepel is het altijd Lente en wordt de natuur bedot.Planten bloeien en gedijen onder assimilatielampen De westlandse kweker blijft produceren tegen de klippen op .kan nog veel van de natuur leren Ook al zal men altijd anders beweren.


©Mart van Marrewijk November 2010

Mart van Marrewijk

Over

(1941) geboren als vierde zoon in een groot gezin waar poëzie hem met de paplepel werd ingegoten. Opa Jan was in 1895 al Columnist voor een krant, de Maas en Westerbode en schreef daar gedichten in op sociaal en politiek vlak. Zijn vader en veel ooms en tantes dichten en rijmden hun hele leven.

Zelf was hij al vroeg gaan schrijven en dichten vanaf zijn 15e jaar ongeveer. Maar dit bleef in de familie. Na zijn lange leven als amateur topsporter en kweker om den brode heeft hij sinds 2003 het schrijven wat serieuzer genomen en toen zijn vader op zevenennegentigjarige leeftijd zijn boek "Ik Herinner Mij" uitgaf, besloot hij daar een vervolg op te gaan schrijven.

Aanvankelijk werkte hij alleen in opdracht voor Monumentendag e.d. Later luisterde hij met zijn voordrachten menig evenement van onze vereniging op.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

 • De Rattenbende

  De Rattenbende

  Dit spannende verhaal speelt zich af in een klein dorp. We maken­ kennis met “SPEKMANS VLEESWARENFA­BRIEK’ en het “­PROEFDIERENLABORATORIUM’, waarvan Professor Rommelhaar­ de baas is. …Bekijk alle details
 • Liefde en ongemak

  Liefde en ongemak

  De titel Liefde en ongemak kenmerkt de denk- en werkwijze van Alleblas. Hij is constant op zoek naar tegenstellingen en dissonanten. Pure liefde en twijfels …Bekijk alle details

Bestsellers:

Evenementen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld

Optreden Streekdichter

 • Geen evenementen