Gecategoriseerd | Mart van Marrewijk

Ik herinner mij 1

Geplaatst op 07 maart 2010 door Mart van Marrewijk


Tijdens de regelmatige bezoeken aan De Ark, sinds 1990, vormden actuele gebeurtenissen vaak aanleiding om herinneringen uit het verleden op te halen.Veel van die verhalen zijn ook in de op schrift gestelde herinneringen terug te vinden, maar regelmatig kwamen ook onderwerpen ter sprake, waarover die geschriften zwijgen. Mart heeft de moeite genomen die verhalen op te schrijven. Om het beeld van Pa te completeren zijn enkele van deze verhalen hier opgenomen. Op een mooie zomerdag nodigde buurvrouw Kester de nog jonge Bert uit om met Kobusje te spelen en die uitnodiging werd aangenomen, want de Kesters waren goed bij kas en de kinderen hadden prachtige hoge hoepels, veel mooier dan die oude fietswielen bij Van Marrewijk thuis. Bert liet een begerig oog vallen op die dingen. Hij mocht met Kobus langs de Hollewatering het Groene Pad op, waar de muren begroeid waren met peren, pruimen en allerlei andere fruitsoorten. Het paadje langs de Tol bij van der Staay kwam weer uit bij de Blauwe brug en zo hoepelden ze een uur lang over de smalle paden. Die vriendschap met de vijf jaar jongere Kobus kwam Bert op meer bezoekjes te staan. Zo togen zij dat jaar ook te voet naar Kijkduin, de uitkijkpost aan zee aan de noordkant van Loosduinen. Ook enkele nichtjes Van Kester liepen de zeven kilometer lange en zware wandelroute over het Wenpad, door tuinen en langs hagen naar zee. De imponerend hoge duinen verlokten de toen twaalfjarige tot grootse daden en ook de meisjes moedigden hem aan om samen de duinen te bestormen: omhoog, omlaag. Een geweldige dag was dat. Het nichtje van die dag, Johanna v.d. Berg geheten, maakte zoveel indruk op hem, dat Bert haar op de dag dat zij in 2001overleed, nog haarfijn wist te herinneren.

Uit: Ik herinner mij van Bert van Marrewijk

©Mart van Marrewijk

Mart van Marrewijk

Over

(1941) geboren als vierde zoon in een groot gezin waar poëzie hem met de paplepel werd ingegoten. Opa Jan was in 1895 al Columnist voor een krant, de Maas en Westerbode en schreef daar gedichten in op sociaal en politiek vlak. Zijn vader en veel ooms en tantes dichten en rijmden hun hele leven.

Zelf was hij al vroeg gaan schrijven en dichten vanaf zijn 15e jaar ongeveer. Maar dit bleef in de familie. Na zijn lange leven als amateur topsporter en kweker om den brode heeft hij sinds 2003 het schrijven wat serieuzer genomen en toen zijn vader op zevenennegentigjarige leeftijd zijn boek "Ik Herinner Mij" uitgaf, besloot hij daar een vervolg op te gaan schrijven.

Aanvankelijk werkte hij alleen in opdracht voor Monumentendag e.d. Later luisterde hij met zijn voordrachten menig evenement van onze vereniging op.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

 • De Rattenbende

  De Rattenbende

  Dit spannende verhaal speelt zich af in een klein dorp. We maken­ kennis met “SPEKMANS VLEESWARENFA­BRIEK’ en het “­PROEFDIERENLABORATORIUM’, waarvan Professor Rommelhaar­ de baas is. …Bekijk alle details
 • Liefde en ongemak

  Liefde en ongemak

  De titel Liefde en ongemak kenmerkt de denk- en werkwijze van Alleblas. Hij is constant op zoek naar tegenstellingen en dissonanten. Pure liefde en twijfels …Bekijk alle details

Bestsellers:

Evenementen

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
1 x per maand onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld

Optreden Streekdichter

 • Geen evenementen