Incident Management

Gecategoriseerd | Paul Waterman

Incident Management

Geplaatst op 04 april 2010 door Paul Vis


Niet Nederlands maar Engels


De Engelse taal rukt op, dat weten we inmiddels. Je hoeft bijvoorbeeld maar naar een etalage te kijken en je vindt er het woord “SALE”, het Engelse woord voor “VERKOOP” (dus niet “uitverkoop”, zoals wel wordt bedoeld.) Niemand is meer verbaasd, SALE is tegenwoordig net zo normaal als het woordje ‘SHOP’, ook al zo’n Engels woord. Iedereen drijft tegenwoordig een shop en houdt het hele jaar rond sale. Uiteindelijk zullen ook deze woorden worden opgenomen in Van Dale, denk maar aan shawls, panty’s, pullovers, T-shirts, jacks en snowboots.   

 Nederland verengelst in hoog tempo, begonnen na de tweede wereldoorlog met Engelse liedjes. (How much is that doggy in the window, weet u nog?) De radio, de bioscoop, later de televisie en de reclame, het is Engels dat de klok slaat. Nu we in de eenentwintigste eeuw zijn beland, kunnen we ons niet eens meer indenken dat er ooit een tijd is geweest waarin die invloeden er nog niet waren. En het groeit excessief. Op het internet kunnen we inloggen, surfen, taxfree betalen en daarna downloaden. Op het werk zijn er managers, hebben we meetings, workshops en targets. Op het sportveld hebben we het over teams, matches, goals en is er spirit. Een meisje is een chick, we roken stikkies en een homo is gay: het zal wel, ik heb er geen mening over.

Tot eergisteren. Ik reed over de Monsterseweg ter hoogte van de rotonde, de eerste ingang naar ’s-Gravenzande. Op die rotonde stond een witte Jeep….!! met rode en blauwe diagonale strepen en een zwaailicht. Politie, is dan het eerste beeld wat je erbij krijgt. Dichterbij gekomen las ik op de zijkant “INCIDENT MANAGEMENT ”. Dit gaat te ver, dacht ik. Stel, je bent allochtoon en je hebt net een beetje Nederlandse taal achter je kiezen, dan weet je niet wat daar staat! Gelukkig kennen de meeste Nederlanders wel wat Engels, maar eigenlijk zouden we, vanaf hier, een duidelijk protest moeten afgeven. Ga maar na, als deze trend zich doorzet, dan heeft u binnen de kortste keren te maken met Traffic Controllers in plaats van Verkeersregelaars, roadblocks in plaats van wegafzettingen en een traffic jam in plaats van verkeerschaos. Een rotonde wordt een roundabout, verkeerslichten zijn dan trafficlights en een snelheidsbeperking is een speedlimit.

Zover moet het niet komen. Ik spreek liever over rijbevoegdheidontzegging en aansprakelijkheidstelling, ook al heb ik een slokje op. Je moet er toch niet aan denken dat er en tijd komt dat je wordt aangehouden door een police officer op een motorbike. U draait uw raampje open en de officer zegt dan: “do you speak Dutch?”  U beantwoordt deze vraag uiteraard met “ja”, Het resultaat is een ticket. Als u vraagt “waarom” luidt zijn antwoord: “you should be driving on the left.” 


  © Paul Waterman  03-04 2010

Paul Vis

Over

Westlander Paul Vis (Kwintsheul, 1948) is het tiende kind uit een streng katholiek gezin van veertien kinderen. Na een succesvolle carriere als ondernemer in de bouw, besluit Paul in 2006 op 58-jarige leeftijd zijn aandelen te verkopen en zich te wijden aan een onderhuids altijd al aanwezige passie: schrijven. Met vier uitgegeven boeken binnen vier jaar tijd en een vijfde in de maak is Paul Vis de meest actieve Westlandse schrijver van dit moment. Het genre van ‘roman gesitueerd in het Westland’ beheerst hij inmiddels tot in de puntjes en menig Westlander is bekend met zijn schrijfwerk.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld