Titel: Achter vaders rug

AUTEUR:Lia Spitters

ISBN:9789074610001

UITGEVER:Stichting Historische Publicaties Westland

FORMAAT:22 x 24 cm

UITVOERING:Hardcover, 184 pagina’s

UITGIFTE:15-11-2012

KOPEN:Bestel hier

De recensie van Aad van Holsteijn in het Algemeen Dagblad:

Schrijfster Lia Spitters woonde jarenlang twee deuren verderop van Rien de Hoog, een Westlandse tuinder in hart in nieren. Rien de Hoog, beter bekend als ome Rien, vertelt Spitters vaak verhalen over zijn leven als tuinder. Twee jaar terug besloot zij een boek te schrijven over ‘Ome Rien’ en  hield zij gesprekken hem, familie en leeftijdsgenoten. Het resultaat is ‘Achter vaders rug, een Westlandse druiventuinder vertelt’, dat vanaf 23 november verkrijgbaar is. “Het boek gaat niet alleen over zijn leven,”vertelt Spitters. “Het schetst ook een mooi beeld van het Westland door de jaren heen. Ome Rien kon daar heel beeldend over vertellen en dat lees je nu terug in het boek.”Rien de Hoog werd geboren in 1917 als jongste zoon van een succesvolle Westlandse tuinder.  Net als zijn vijf oudere broers, treedt De Hoog in de voetstappen van zijn vader en wordt hij tuinder.  “Ome Rien vertelde mij dat er nooit werd gedacht aan een ander beroep dan tuinder door hem en zijn broers. ‘Als je vader tuinder was, werd jij dat ook.’ Zijn vader was een harde man die eiste dat zijn zoons op zijn minst zijn succes evenaarden. Dat had wisselende resultaten bij de broers. Vader bleef de maatstaf van wat het betekende om een succesvol leven te leiden. Vandaar dat ‘Achter vaders Rug’ een deel van de titel vormt. De invloed van de vader op de broers vormt een rode draad door het verhaal heen.”In het boek wordt duidelijk welke zaken zijn veranderd in het Westland ten opzichte van vroeger. Ook de sociale, politieke en economische achtergronden van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt komen aan bod. “Door het breder te trekken, is het boek niet alleen een persoonsbeschrijving,”zegt Spitters. “Het is ook een waardevol tijdsdocument van het Westland en de tuinbouw. Ome Rien had altijd een heel scherp waarnemingsvermogen en kon ook goed vertellen wat en op welke manier alles was veranderd en hoe hij daarover dacht. Hij was geen man die het verleden ophemelde. Hij was juist heel erg blij met de moderniseringen die het werk als tuinder vandaag de dag een stuk gemakkelijker maken. Tijdens een bezoek aan het Tuinbouwmuseum, keken we op de zolder naar ‘de martelwerktuigen waar wij het vroeger mee moesten doen’, aldus Rien de Hoog”.

Rien de Hoog overleed in  mei 2012 op 95-jarige leeftijd. Lia Spitters sprak hem vlak voor hij overleed nog over het boek. “Hij zei tegen me dat hij me alles had verteld, wat hij kwijt wilde en dat hij er heel trots op was dat er een boek over hem en zijn leven zou verschijnen. Ik vind het ontzettend jammer dat ik hem niet het eerste exemplaar kan overhandigen, maar ik ben blij dat hij in ieder geval zijn hele verhaal heeft kunnen vertellen. En dat hij steeds meer ging genieten van onze bijeenkomsten”.

Waardeer dit boek:

1 Ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen waarderingen)
Laden...

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld