‘Daaldreef’ nieuwe Westlandse Streekdichter

‘Daaldreef’ nieuwe Westlandse Streekdichter

Geplaatst op 04 maart 2021 door Marjoke van Arnhem

De derde Streekdichter is donderdag 4 maart 2021 bekendgemaakt. Een driekoppige jury heeft ‘Daaldreef’ als de nieuwe Westlandse Streekdichter gekozen. De dichter is geboren in 1933 en momenteel woonachtig in Monster. Hij zal de functie de komende twee jaar vervullen en volgt daarmee Dirk den Hoed op. De eerste Streekdichter was Marijke van Geest. Daaldreef schrijft de komende twee jaar voor en over de streek Westland. Het eerste officiële optreden van de dichter zal online zijn: op het gratis ‘Livestream Lezersfeest 2021’ op zondag 14 maart, vanaf 15.00 uur te volgen op de Facebookpagina’s van De Naald, Bibliotheek Westland en Cultuurweb.
De andere kandidaten voor de functie waren Jeroen den Harder en Loek Barendse. In een kas, tussen de orchideeën, waren de kandidaten verzameld en hebben ze, met gepaste afstand, ieder een gedicht voorgedragen. De voorzitter van de jury, Jeroen Kunstman, directeur van Westland Cultuurweb, prijst in het juryrapport de originaliteit, het vakmanschap en de zeggingskracht van de winnaar. Hij is onder andere gekozen omdat hij de ‘actualiteit op een originele en persoonlijke manier’ kan verwerken, een eigenschap die hem uitermate geschikt maakt voor deze taak.
Het streekdichterschap is een initiatief van Schrijvers tussen de Kassen en wordt ondersteund door Bibliotheek Westland, Cultuurweb en Westlandtheater de Naald. De andere juryleden waren Paula Bol, oud-medewerker van de bibliotheek Westland, en Cees van der Pol, voormalig docent Nederlands op de ISW Gasthuislaan. ‘Juist in deze tijd kunnen we wel wat verlichting en verstrooiing gebruiken door poëzie in het algemeen, en een streekdichter in het bijzonder,’ vindt Dennis Koopman, voorzitter van Schrijvers tussen de Kassen.
Het juryrapport over Daaldreef
Juryrapport Verkiezing Streekdichter 2021-2023
De winnaar: Daaldreef
De jury is erg enthousiast over het ingezonden werk van deze dichter. Het zijn mooie gedichten, gegoten in een originele vorm, met bijzondere beeldspraak en diepgang. De dichter laat zien dat hij of zij de kenmerken en de historie van de streek goed onder woorden kan brengen. De gedichten getuigen van
vakmanschap, zeggingskracht, betekenis en relevantie van het gekozen thema. Daarnaast kennen de gedichten een origineel taalgebruik, met sterke beelden en originele vondsten. Ook gebruikt de dichter een vorm van licht ironische humor, waardoor de lezer een helpende hand wordt gereikt bij het
interpreteren van de inhoud van het gedicht.
Soms zijn de gedichten wat hermetisch en ondoordringbaar. Ze getuigen echter van een scherpe blik op het Westland en de dichter verwerkt de actualiteit op een originele en persoonlijke manier. De jury is dan ook unaniem tot het oordeel gekomen dat dichter 1 het meest verdient de volgende Westlandse Streekdichter te worden.
Jury:
Jeroen Kunstman (directeur Cultuurweb, jury-voorzitter)
Paula Bol (oud-medewerker bibliotheek Westland)
Cees van der Pol (voormalig docent Nederlands ISW ’s-Gravenzande)
Een gedicht van ‘Daaldreef’
Zee bij Kijkduin
Het water ligt er frisgewassen bij,
het spiegelt klaterend op de galeien
die op de rede liggen in lijst
van kademuren en kasseien
De strekdam strekt zich uit tot Werkendam
en Hoek van Holland waar het lichtschip
langszij gestreken kwam
Vergeet niet dat bij elke dam
twee vadem diep
in elk gedicht
een mui verscholen ligt.
Op de foto v.l.n.r. Loek Barendse, Daaldreef, Jeroen den Harder en Jeroen Kunstman
 
 
 
What do you want to do ?

New mail

Marjoke van Arnhem

Over

Schrijfster en publicist Marjoke van Arnhem-van Baalen (Naaldwijk, 1959) is sinds december 2013 beëdigd als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Westland. Marjoke werkte als freelancer vijftien jaar bij de Westlandsche Courant (bijlage van de Haagsche Courant) en schreef onder de naam Marjoke van der Wilk het egodocument ‘Het jaar van de Krab’ (2000).
Later volgde ‘Een kwestie van Geluk’, het levensverhaal van Henk Weterings (2001) en werkte ze mee aan diverse boeken o.a. ‘De rand van Westland’ (2006). In 2008 kwam haar boek ‘Herinneringen aan de druivenkrenttijd’ uit en drie jaar later het boek bij de CD van de Westlandse band ‘Kromme Jongens’; ‘We benne samen één’.
In mei 2015 verscheen haar boek  ‘100 jaar trouwen in het Westland’, wederom uitgegeven in eigen beheer. Dit boek was ook aanleiding voor een tentoonstelling in de Oude Kerk in Naaldwijk die door ruim 800 personen bezocht is.
Marjoke heeft een eigen tekstbureau genaamd Bureau Marjoke en werkt op projectbasis voor diverse instanties en bedrijven. Voor meer informatie: marjoke.nl
Iedere week schrijft zij een blog dat vaak heel persoonlijk is. De blogs zijn te lezen op haar website en facebookpagina.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld