Boekpresentatie Levertraan en drollenvangers (volgeboekt)

Gecategoriseerd | Verhalenbundels

Boekpresentatie Levertraan en drollenvangers (volgeboekt)

Geplaatst op 03 januari 2020 door Joop Alleblas

Op 16 februari 2020 verschijnt het nieuwe boek Levertraan en drollenvangers van de Westlandse dichter/schrijver/cartoonist Joop Alleblas. Het eerste exemplaar wordt die dag in de Hofboerderij in Wateringen aangeboden aan Chris Batist, voorzitter van de Historische Vereniging Wateringen Kwintsheul. Door de grote belangstelling is aanmelden hiervoor niet meer mogelijk. Derhalve is een tweede presentatie gepland op 19 juni in De Ark in Wateringen.

 De naoorlogse jaren

Zijn nieuwe boek gaat over het leven van een groot arbeidersgezin in de naoorlogse jaren. Om met tien kinderen te overleven in een veel te klein huis moesten allerlei kunstgrepen worden verzonnen. Een aardappel- en kolenvoorraad waren cruciaal om het leven dragelijk te houden. Strenge winters, karbiet tijdens de jaarwisseling, grote schoonmaak, verlovingsfeesten, kunstgebitten, Pleegzuster bloedwijn, lastige kwalen en huiselijke besognes zijn o.a. ingrediënten van deze verhalenbundel.

De rol van de kerk

De katholieke kerk had grote invloed op het leven van de dorpelingen Er werd nauwlettend op toegezien dat alle religieuze plichten werden nageleefd. Dat beperkte zich niet tot de dagelijkse kerkgang en de biecht. Er werd op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat er veel kinderen geboren moesten worden. Er werd op gehamerd vroom te leven omdat anders een langdurig verblijf in het vagevuur of eeuwig branden in de hel niet te vermijden was.

Dempen van de Vaart

In het boek wordt ook ruim aandacht besteed aan het dempen van de Vaart. Er dreigde een verkeersinfarct en dat moest aangepakt worden om het dorp te ontlasten en de vaart in het alledaagse leven terug te brengen. Plotseling was de kleurrijke sliert tuindersschuiten met groente en fruit naar de veiling verdwenen. Het was het begin van een ongekende metamorfose van het eens zo pittoreske dorp.

Boekpresentatie

Joop Alleblas geeft op 16 februari uitgebreid uitleg over zijn verhalenbundel. Hij neemt u mee naar zijn jeugd en toont foto’s van het gezinsleven in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en van het dempen van de Vaart tussen 1956 en 1958. Ontvangst 14.00 uur. De boekpresentatie begint om 14.30 uur. Door de grote belangstelling is aanmelden voor 16 februari niet meer mogelijk. Een tweede presentatie is gepland op 19 juni in De Ark in Wateringen. Aanmelden voor 19 juni kan via e-mail: [email protected]

Joop Alleblas

Over

De schrijver werd in 1946 in Wateringen geboren als achtste kind van een katholiek gezin van tien kinderen, studeerde economische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen op een proefschrift over management in relatie tot economische en sociale doelstellingen van ondernemers. Van zijn hand verschenen vele wetenschappelijke artikelen en publicaties. Naast wetenschapper is Alleblas een bezield dichter en een fervent amateurarcheoloog.

Dichten is zijn tweede natuur. Zijn gedichten verschijnen regelmatig in kranten, tijdschriften en deelpublicaties. Hij bracht o.a. korte verhalen uit, publiceerde 8 cartoonsbundels in de serie Vissen in de hemel en 6 gedichtenbundels. Verder doet hij al jaren onderzoek naar de Vissentaal in de breedste zin van het woord. Het is zijn ideaal om eens d.m.v. het gesproken woord met vissen te communiceren en met hen de toekomst te verkennen. Het onderzoek naar de vissentaal vordert langzaam en zal nog heel wat jaartjes duren.

In 2015 zag zijn gedichtenbundel De nacht bestaat niet meer het daglicht. Het is een verrassende poëtische ontdekkingstocht waarbij humor en sarcasme de boventoon voeren. In 2016 verscheen de bundel Jongens die niet kunnen wachten, en staat sindsdien volop in de belangstelling. De derde publicatie van deze trilogie De charme van een schuldig geweten komt in oktober 2017 uit.

Het verbindend element in de trilogie is de jeugd van de dichter in het naoorlogse katholieke Wateringen. Alleblas beschrijft zijn observaties in een groot gezin, waar naast werk en kerkelijke plichten niet veel ruimte leek voor ontspanning en wereldse zaken. In zijn laatste bundel wordt ook ruim aandacht besteed aan de tegenpolen van het gecontroleerde leven in een klein Westlands dorp: de verleidingen van de grote stad en de verlokkingen van de nacht.

Hij voelt zich thuis in het vrije vers. Met een vleugje cynisme etaleert Alleblas in zijn poëzie zijn vrije en zonnige levenswijze. Op luchtige wijze krijgt hij verrassend vat op het schemergebied tussen verbeelding en werkelijkheid. Hij schroomt daarbij niet zijn fantasie de vrije loop te laten. Zo komt hij tot poëzie over het gewone leven, liefde, dood, erotiek en niet-alledaagse voorstellingen.

Regelmatig is Alleblas te vinden op literaire podia. Deelname aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd leverde hem in 2012 met De kus van de karper, in 2014 met Avondlicht en in 2016 met De Stad en Biecht van een negenjarige en in 2017 met Alléén als ik een vlindertuin bezoek een top honderd plaats op. De Lierenaar mag zich derhalve sieren met de titel Top-100 dichter.

Binnenkort zal zijn negende cartoonbundel Onvervuld verlangen uit in de serie Vissen in de hemel verschijnen. Deze bundel bevat vijftig tekeningen met vissen die al drinkend en rokend hun leven in de vissenhemel glans proberen te geven.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld