100 jaar trouwen in het Westland

Gecategoriseerd | Nieuws, Tips

100 jaar trouwen in het Westland

Geplaatst op 27 januari 2015 door Marjoke van Arnhem

Schrijfster op zoek naar originele verhalen en foto’s

Een bonte verzameling van honderd trouwfoto’s met bijbehorende boeiende verhalen. Daar is schrijfster en publicist Marjoke van Arnhem-van Baalen naar op zoek. In navolging op haar laatste boek ‘ We benne samen één’ over de Kromme Jongens en het boek ‘De geschiedenis van de druivenkrenttijd’ werd het tijd voor wat anders. Voor Marjoke is het niet haar eerste boek. Onder de naam Marjoke van der Wilk-van Baalen schreef zij al een zevental boeken.
Sinds december 2013 is Marjoke van Arnhem beëdigd als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de gemeente Westland. De afgelopen maanden trouwde zij zo’n 15 stellen en stapte zij zelf ook in het huwelijksbootje. “Dus het onderwerp trouwen ligt mij na aan het hart”, zegt de Naaldwijkse er zelf over. “Het idee ontstond tijdens mijn vakantie toen ik sprak met iemand die een fototentoonstelling had gemaakt met bruidsfoto’s. Vooral de diversiteit van de foto’s, de modebeelden en natuurlijk de samenstelling van de stellen vielen op. De tentoonstelling maakte ook heel veel los in de samenleving. Ik denk dat Westland hier ook wel gevoelig voor is”.

Willem Vellekoop en Hubertha Vellekoop-Dubbelman trouwden in maart 1926

Willem Vellekoop en Hubertha Vellekoop-Dubbelman trouwden in maart 1926

Wat Marjoke zoekt zijn foto’s voor haar nieuwe boek. Het is de bedoeling voor ieder jaar van 1915 tot en met 2015 één foto gebruikt wordt. “Deze foto moet natuurlijk wel bijzonder zijn; te denken valt aan een bijzonder verhaal, een bijzondere outfit van de bruid of bruidegom of gewoon een prachtige foto die past in het tijdsbeeld”. Inmiddels heeft Marjoke al foto’s die ze gaat gebruiken voor het boek. “De trouwfoto van mijn grootouders uit 1926 en die van mijn eigen ouders uit 1953 komen er sowieso in. Maar ik zou het heel fijn vinden om keuzes te kunnen maken, dus wil ik vragen om zoveel mogelijk foto’s en verhalen in te sturen zodat ik kan kiezen”.

De foto’s kunnen digitaal verzonden worden, maar Marjoke is natuurlijk ook bereid om foto’s in te scannen of zelf te fotograferen bij de mensen thuis. “Er zijn inmiddels vergaande plannen om samen met het Historisch Archief Westland een (foto)tentoonstelling te organiseren naar aanleiding van de presentatie van het boek. Ik ben daarom ook al bezig met het verzamelen van bijvoorbeeld jurken, trouwboekjes en alles wat te maken heeft met het onderwerp trouwen”.
Het fotoboek wordt in eigen beheer uitgegeven in het voorjaar van 2015. Wie de foto van 2015 wordt is nu nog niet bekend. ”Ik hoop dat er veel reacties komen, ook om het boek te kopen of te verkopen. Te denken valt naast natuurlijk, de Westlandse boekhandels, bijvoorbeeld aan trouwlocaties die het boek kunnen gebruiken als relatiegeschenk”.

Voor meer informatie over het boek ‘100 jaar trouwen in het Westland’ kunt u contact opnemen met Marjoke van Arnhem, telefoonnummer 06-50823625 (bellen na 17.00 uur) of email [email protected]. Of neemt u een kijkje op marjoke.nl

 

Marjoke van Arnhem

Over

Schrijfster en publicist Marjoke van Arnhem-van Baalen (Naaldwijk, 1959) is sinds december 2013 beëdigd als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Westland. Marjoke werkte als freelancer vijftien jaar bij de Westlandsche Courant (bijlage van de Haagsche Courant) en schreef onder de naam Marjoke van der Wilk het egodocument ‘Het jaar van de Krab’ (2000).
Later volgde ‘Een kwestie van Geluk’, het levensverhaal van Henk Weterings (2001) en werkte ze mee aan diverse boeken o.a. ‘De rand van Westland’ (2006). In 2008 kwam haar boek ‘Herinneringen aan de druivenkrenttijd’ uit en drie jaar later het boek bij de CD van de Westlandse band ‘Kromme Jongens’; ‘We benne samen één’.
In mei 2015 verscheen haar boek  ‘100 jaar trouwen in het Westland’, wederom uitgegeven in eigen beheer. Dit boek was ook aanleiding voor een tentoonstelling in de Oude Kerk in Naaldwijk die door ruim 800 personen bezocht is.
Marjoke heeft een eigen tekstbureau genaamd Bureau Marjoke en werkt op projectbasis voor diverse instanties en bedrijven. Voor meer informatie: marjoke.nl
Iedere week schrijft zij een blog dat vaak heel persoonlijk is. De blogs zijn te lezen op haar website en facebookpagina.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld