Bijzondere boekpresentatie

Gecategoriseerd | Nieuws

Bijzondere boekpresentatie

Geplaatst op 22 maart 2016 door Schrijvers tussen de kassen

Onder grote belangstelling is de gedichtenbundel Jongens die niet kunnen wachten van de Westlandse dichter Joop Alleblas, aangeboden aan Renske van Kooij, directeur van Bibliotheek Westland. De bijzondere boekpresentatie vond plaats op zondag 20 maart, de eerste lentedag, in de Hofboerderij te Wateringen. Alleblas gaf een amusante performance over de charme van ongeduld en er waren optredens van de Hoekse troubadour Petri Jakobs en de Westlandse Streekdichter Marijke van Geest.

Aart van den Berg, oprichter van Theater In Feite en zelf ook schrijver en dichter interviewde Alleblas bij de opening van de bijeenkomst. “ Wateringen en de Hofboerderij hebben een belangrijke rol gespeeld in mijn jeugd. Ik was lid van hengelsportvereniging De Hofvissers en hier ontmoette ik ook mijn jeugdliefdes en begon ik met dichten”, vertelde Alleblas.

De kersverse directeur van Bibliotheek Westland kreeg het allereerste exemplaar van de bundel overhandigd. In haar dankwoord benadrukte zij het belang van de poezie en de rol die de bibliotheek daarbij zou kunnen vervullen. Zij had lovende woorden voor de toegankelijkheid van de gedichten van Alleblas. De gedichten zijn goed leesbaar en niet zonder zelfreflectie en ironie, zo betoogde zij.

In de performance die daarop volgde, declameerde Alleblas een aantal gedichten over het fenomeen niet kunnen wachten en de charme van ongeduld. In zijn voordracht legde de auteur niet alledaagse dwarsverbanden tussen het prille lentegevoel en de eerst symptomen van ongeduld. De aanwezigen kregen een luchtig college over de poëtische mogelijkheden van het korte vers. Hij verleidde de zaal om collectief het onvervuld verlangen met klanken te uiten. Het bleek zelfs mogelijk om met één letter poëzie te maken. Alleblas slaagde er op deze eerste lentedag in de aanwezigen zwoele kusgeluiden te laten maken die een frappante gelijkenis vertoonden met het kusgeluid van paaiende karpers.

De Hoekse troubadour Petri Jakobs bracht op zijn karakteristieke wijze enkele liederen ten gehore. Deze ras kunstenaar wist het publiek met pakkende teksten te boeien: uit het leven gegrepen en zeer herkenbaar. Als afsluiting van het festijn trad de Westlandse streekdichter Marijke van Geest op. In een duo-optreden voerde zij samen met Alleblas tot groot vermaak de ballade van de rusteloosheid op. Een speelse performance waarin wraakgedachten en verleidingsscenes elkaar luchtig afwisselden.
De dichtbundel Jongens die niet kunnen wachten is te verkrijgen boekhandel Vingerling, Plein 12, Bruna en via de website van Schrijvers tussen de kassen: schrijvers-tussen-de-kassen.nl Belangstellenden kunnen de bundel ook direct bestellen via de auteur: [email protected]

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld