Boekhandels investeren grootschalig in webwinkels en e-boek

Gecategoriseerd | Nieuws

Boekhandels investeren grootschalig in webwinkels en e-boek

Geplaatst op 24 maart 2010 door Schrijvers tussen de kassen

2010-03-17

De boekhandels in Nederland zijn druk bezig in te spelen op de digitale ontwikkelingen. Bijna alle boekhandels hebben een website met webwinkel en reeds 40% van de boekhandels biedt het e-boek aan. Dat blijkt uit onderzoek naar ICT-toepassingen en winkelautomatisering onder boekverkopers.

In opdracht van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) heeft Boek & Bedrijf onderzoek verricht om in kaart te brengen in hoeverre boekhandels geautomatiseerd en gedigitaliseerd zijn. De digitale ontwikkelingen verlopen in rap tempo en de brancheorganisatie wilde weten in hoeverre de boekhandels de snelheid van de ontwikkelingen kunnen bijhouden. Aan het onderzoek hebben 250 boekhandels meegewerkt.

Uit het onderzoek blijkt dat boekhandels op grote schaal bezig zijn te investeren in webfaciliteiten. Maar liefst 92% van de boekhandels heeft een website, dat is 16% meer dan tijdens de vorige meting in 2008. Daarnaast gebruikt 75% van de boekverkopers de website ook als webwinkel voor de verkoop van boeken. Hierbij moet worden aangetekend dat veel boekhandels die aangesloten zijn bij een boekhandelsketen of inkooporganisatie via een centrale website verkopen. Van de boekhandels met een webwinkel biedt de helft een online betaalmogelijkheid zoals iDeal, de overige 50% verstuurt een factuur of geeft de consument de mogelijkheid het boek bij afhalen in de winkel te betalen.

Ook is voor het eerst gemeten wat de boekhandel met het e-boek doet. Uit het onderzoek blijkt dat op dit moment 40% van de boekhandels het e-boek aan de consument aanbiedt, al dan niet in samenwerking met inkooporganisatie of keten. Zelfstandige boekhandels wachten over het algemeen langer met de verkoop van e-boeken. Reden hiervoor is de perceptie bij boekverkopers dat de zelfstandige boekhandel een relatief hoge investering zou moet maken om het e-boeken aan te kunnen bieden. Ook wordt de nog geringe beschikbaarheid van digitale boeken genoemd als reden om zich terughoudend op te stellen.

De KBb is verheugd met de resultaten van het onderzoek. Ari Doeser, directeur KBb: ”We zijn al een tijd bezig om onze leden te informeren en gunstige voorwaarden te creëren zodat ze makkelijker op de digitale ontwikkelingen in kunnen spelen. Het is dan ook goed om te merken dat de boekhandel zich ook op dit vlak zo actief opstelt. We blijven ons hoe dan ook inspannen om ook de overige boekhandels te overtuigen van de noodzaak van automatisering en digitalisering.” De KBb heeft als belangrijk speerpunt dat boekverkopers het vanzelfsprekende aankooppunt blijven voor het boek, of het nou om de papieren vorm gaat of digitaal.

Bron: boek-en-bedrijf.nl

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld