Schrijfoefening van de maand

Gecategoriseerd | Nieuws

Schrijfoefening van de maand

Geplaatst op 24 juni 2012 door Schrijvers tussen de kassen

22 Juni 2012

Zin om te schrijven en te leren? Maak dan nu de schrijfoefening Plotten van verhalen en romans van Inge Schouten. Deze oefening staat normaal gesproken achter Schrijven Online Plus, een betaald lidmaatschap met allerlei voordelen, maar is nu een maand lang gratis zichtbaar voor iedereen.

Plotten van verhalen en romans

Inge Schouten publiceerde het schrijfboek ‘Van kort verhaal naar roman’. Hieruit stelde ze een workshop samen, over het ‘plotten’ in verhaal en roman. 

Deel 1: Een ketting met een volgorde

Plot is een lastig begrip. Concreet verwijst de plot naar het handelingsverloop in het verhaal, in het bijzonder naar de intrige of verwikkeling. Het is de lijn die loopt van het begin van een verhaal via verschillende verwikkelingen naar het einde. Dat wil zeggen: de rangschikking van gebeurtenissen op basis van oorzaak en gevolg. In een roman heeft het eveneens betrekking op de vervlechting van verschillende verhaallijnen: de hoofd- en nevenintriges.

Of, zoals Jean Saunders in How to plot your novel beweert: ‘De plot is een aaneenschakeling van gebeurtenissen waar jouw personages bij betrokken zijn en die ze voortduwt naar het einde van je verhaal. Het is te vergelijken met een ketting, waarbij elke schakel verbonden is met de gebeurtenissen die daarvoor plaatsvonden en invloed zullen hebben op dingen die komen gaan.’

De plot volgt de handelingen en beslissingen die een personage neemt. Zonder personage geen plot, zonder plot geen verhaal. Plot gaat over de inhoud van het verhaal. Het staat in dienst van het thema en laat de verwikkeling ervan zien.

Oefening:

  • Ga van een paar romans of verhalen die je laatst las, wat precies de plot was.
  • Zie je de ketting van oorzaak en gevolg voor je?
  • Kun je die uitschrijven in een tekening?
  • Doe nu hetzelfde met een verhaal of roman die je zelf aan het schrijven bent.

Verder met deze oefening? Volg dan deze link en scroll naar beneden.

De oefening Plotten van verhalen en romans is een maand lang gratis zichtbaar voor iedereen. Volgende maand zal de oefening weer achter Schrijven Online Plus verdwijnen. Als Plus-lid heb je toegang tot ruim 75 schrijfoefeningen van Schrijven Online. Nog geen Plus-lid? Meld je hier aan.

Bron: schrijvenonline.org/oefeningen

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld