Succesvolle presentatie Levertraan en drollenvangers

Gecategoriseerd | Nieuws

Succesvolle presentatie Levertraan en drollenvangers

Geplaatst op 20 februari 2020 door Joop Alleblas

 

Onder grote belangstelling is zondag 16 februari in de Hofboerderij in Wateringen de verhalenbundel Levertraan en drollenvangers van de Westlandse schrijver/dichter/cartoonist Joop Alleblas gepresenteerd. Het eerste exemplaar van de bundel werd aangeboden aan Chris Batist, voorzitter van de Historische Vereniging Wateringen Kwintsheul.

Het boek van Alleblas bevat verhalen die teruggaan naar de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Strenge winters, karbiet bij de jaarwisseling, grote schoonmaak, verlovingsfeesten, kunstgebitten, Pleegzuster bloedwijn, paling uit het zwembad zijn o.a. ingrediënten van deze verhalenbundel. Ook het dempen van de Wateringse Vaart tussen 1956 en 1958 wordt uitvoerig beschreven vanuit het perspectief van de jonge Alleblas. Het was het begin van een ongekende metamorfose van zijn dorp.

Alleblas boeide zijn publiek met verhalen en anekdotes uit het naoorlogse Wateringen. Grote gezinnen waren in het katholieke dorp geen uitzondering. De pastoor bemoeide zich eigenhandig met de gezinsplanning. De auteur schetste beeldend de huisvestingsproblemen die daar mee samenhingen. Als de slaapkamers overvol werden, moest er een opklapbed in de woonkamer worden geplaatst, waardoor een normaal gezinsleven steeds moeilijker werd.

Chris Batist, voorzitter van de Historische Vereniging Wateringen Kwintsheul nam daarna het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. In zijn speech benadrukte hij het belang van het boek. De verhalen van Alleblas geven volgens hem een uitstekend beeld van het leven van een arbeidersgezin van na de oorlog en van de lokale geschiedenis van Wateringen.

Het boek ligt nu in de Westlandse boekhandels. Het is ook te bestellen via de website schrijvers-tussen-de-kassen.nl, de boekhandels Bruna, ReadShop, Primera of per e-mail bij de auteur [email protected]

Door de enorme belangstelling voor het boek, houdt Alleblas op 19 juni een tweede presentatie in De Ark in Wateringen. Belangstellenden kunnen zich opgeven via e-mail van de auteur. De toegang is gratis.

 

Joop Alleblas

Over

De schrijver werd in 1946 in Wateringen geboren als achtste kind van een katholiek gezin van tien kinderen, studeerde economische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen op een proefschrift over management in relatie tot economische en sociale doelstellingen van ondernemers. Van zijn hand verschenen vele wetenschappelijke artikelen en publicaties. Naast wetenschapper is Alleblas een bezield dichter en een fervent amateurarcheoloog.

Dichten is zijn tweede natuur. Zijn gedichten verschijnen regelmatig in kranten, tijdschriften en deelpublicaties. Hij bracht o.a. korte verhalen uit, publiceerde 8 cartoonsbundels in de serie Vissen in de hemel en 6 gedichtenbundels. Verder doet hij al jaren onderzoek naar de Vissentaal in de breedste zin van het woord. Het is zijn ideaal om eens d.m.v. het gesproken woord met vissen te communiceren en met hen de toekomst te verkennen. Het onderzoek naar de vissentaal vordert langzaam en zal nog heel wat jaartjes duren.

In 2015 zag zijn gedichtenbundel De nacht bestaat niet meer het daglicht. Het is een verrassende poëtische ontdekkingstocht waarbij humor en sarcasme de boventoon voeren. In 2016 verscheen de bundel Jongens die niet kunnen wachten, en staat sindsdien volop in de belangstelling. De derde publicatie van deze trilogie De charme van een schuldig geweten komt in oktober 2017 uit.

Het verbindend element in de trilogie is de jeugd van de dichter in het naoorlogse katholieke Wateringen. Alleblas beschrijft zijn observaties in een groot gezin, waar naast werk en kerkelijke plichten niet veel ruimte leek voor ontspanning en wereldse zaken. In zijn laatste bundel wordt ook ruim aandacht besteed aan de tegenpolen van het gecontroleerde leven in een klein Westlands dorp: de verleidingen van de grote stad en de verlokkingen van de nacht.

Hij voelt zich thuis in het vrije vers. Met een vleugje cynisme etaleert Alleblas in zijn poëzie zijn vrije en zonnige levenswijze. Op luchtige wijze krijgt hij verrassend vat op het schemergebied tussen verbeelding en werkelijkheid. Hij schroomt daarbij niet zijn fantasie de vrije loop te laten. Zo komt hij tot poëzie over het gewone leven, liefde, dood, erotiek en niet-alledaagse voorstellingen.

Regelmatig is Alleblas te vinden op literaire podia. Deelname aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd leverde hem in 2012 met De kus van de karper, in 2014 met Avondlicht en in 2016 met De Stad en Biecht van een negenjarige en in 2017 met Alléén als ik een vlindertuin bezoek een top honderd plaats op. De Lierenaar mag zich derhalve sieren met de titel Top-100 dichter.

Binnenkort zal zijn negende cartoonbundel Onvervuld verlangen uit in de serie Vissen in de hemel verschijnen. Deze bundel bevat vijftig tekeningen met vissen die al drinkend en rokend hun leven in de vissenhemel glans proberen te geven.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld