Zeven regels voor het slot van een roman

Gecategoriseerd | Nieuws

Zeven regels voor het slot van een roman

Geplaatst op 09 maart 2012 door Schrijvers tussen de kassen

9 Maart 2012

Schrijven Online biedt tips om het slot van een verhaal te ontwerpen.Velen zullen de eerste zin van een roman als het belangrijkste deel benoemen, maar het einde is eigenlijk vele malen belangrijker. Het is het bewijs dat je als schrijver een bevredigend slot kunt ontwerpen. Schrijven Online laat zien waar je op moet letten.

Vaak zal de finale van een verhaal bestaan uit een confrontatie tussen het hoofdpersonage en de antagonist. Dit brengt het conflict tot een climax. Hoewel het voor beide personages mogelijk is om te winnen, brengt de eerste optie over het algemeen meer voldoening bij de lezers teweeg. Sta stil bij de volgende regels bij het ontwerpen van je slot:

 1. Eindigt het verhaal in een strijd tussen twee personages? Zorg er dan voor dat het alle voorafgaande conflicten in het verhaal overtreft. Dit is het moment waarop de lezers hebben zitten wachten.
 2. Het hoofdpersonage heeft aan het eind van het verhaal een ontwikkeling doorgemaakt. Het conflict moet emotioneel iets teweeg brengen. Lezers zullen zich immers niet bekommeren om een hoofdpersonage dat alles laconiek benadert.
 3. Introduceer geen nieuw materiaal (personages, verhaallijnen, etc.). Nieuwe elementen veroorzaken verwarring en laten lezers onbevredigd achter. Alles dat zich op het einde voordoet, moet eerder in het verhaal opgebouwd zijn om emotie mee te dragen.
 4. Voeg geen flashbacks toe aan de climax of ontknoping van het verhaal. Het verhaal bouwt op naar dit moment. Lezers willen dan geen obstakels meer; ze willen actie.
 5. Verval niet in uiteenzetting. In veel verhalen, voornamelijk mysteries, brengt de ontknoping allerlei clous en verhaallijnen samen. Vaak heeft het hoofdpersonage deze bijeengepuzzeld en legt hij/zij dit nog even haarfijn uit. Vermijd dit. Laat het verhaal zichzelf vertellen en vertrouw je lezers erop dat ze zelf ook alle puzzelstukjes op hun plaats leggen.
 6. Vermijd toeval. Niks is meer onbevredigend dan een ontknoping die de lezer zelf onmogelijk had kunnen zien aankomen doordat er een nieuw element wordt geïntroduceerd.
 7. Het einde laat de lezer sprakeloos achter. Alle verhaallijnen leiden naar dit moment. Laat de climax grootser zijn dan elke scène die eraan voorafging. Die laatste impressie zorgt immers voor de belangrijkste reclame: mond-tot-mondreclame.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Bron: writersdigest.com/whats-new/how-to-end-a-novel-with-a-strong-closer

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

 • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
 • Het vermoeden van oorlog

  Het vermoeden van oorlog

  De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld