Zeven tips om te herschrijven

Gecategoriseerd | Nieuws

Zeven tips om te herschrijven

Geplaatst op 10 mei 2012 door Schrijvers tussen de kassen

10 Mei 2012

Herschrijven is een belangrijke maar, voor de meeste schrijvers, veelal een vervelende taak. Met deze tips maak je het proces gemakkelijker en kun je efficiënter te werk.

1.       Rond je eerste versie af

Vaak heb je tijdens het schrijfproces de neiging om fragmenten te herschrijven of aan te passen. Dit is een natuurlijk proces in je hersenen, maar je kunt dit beter voor later bewaren. Negeer de neiging, tenzij de aanpassing echt noodzakelijk is, en maak eerst je eerste versie af. Vaak helpt het om een idee in een apart document op te slaan, zodat je het niet vergeet.

2.       Laat het liggen

Zodra je eerste versie af is, kun je hem het beste een paar dagen of weken laten liggen. Sommige schrijvers adviseren zelfs een maand of langer te wachten. Neem de tijd om het verhaal een plek te geven en je gedachten te ordenen. Na een korte rustperiode zul je veel beter kunnen zien waar het verhaal goed verloopt en waar je verbeteringen moet aanbrengen.

3.       Herlees je manuscript

Je komt nu aan in de analysefase. In deze fase zul je het hele verhaal herlezen om een helder beeld van de zwakke plekken in de plot te schetsen. Klopt de verhaallijn? Verlopen de gebeurtenissen in een logische volgorde? Waar gaat de plot of een subplot de mist in? Schrijf deze punten op in een apart document zodat je een duidelijk overzicht krijgt. Herschrijf pas zodra je alles goed voor ogen hebt en rekening kunt houden met latere gebeurtenissen in de plot.

4.       Wees voorbereid

Voordat je begint met herschrijven, is het handig om je ingelezen te hebben. Dat betekent: lees veel boeken van andere schrijvers. Door te weten hoe iets geschreven wordt, kun je de fouten die je zelf maakt leren herkennen.

5.       Herschrijf

Dan is het moment eindelijk daar. Met de lijst van problemen, obstakels en foutjes bij de hand kun je systematisch door je manuscript werken. Je zult ongetwijfeld op meerdere fouten stuiten, maar deze zullen met een oog op het grotere geheel sneller aangepast kunnen worden. Wees na de revisieronde overigens niet bang om nogmaals het verhaal te analyseren. Veel schrijvers herschrijven tot tien keer of meer voordat hun verhaal definitief wordt ingeleverd bij de uitgever.

6.       De puntjes op de i

In de vorige stappen let je vooral op de inhoud van het verhaal en je schrijfstijl. Natuurlijk zul je veel spelfouten en grammaticale fouten tegenkomen en verbeteren, maar het is meestal een goed idee om dit voor later te bewaren. Print het hele verhaal uit zodra je tevreden bent met de huidige versie. Op papier vind je namelijk veel sneller de kleine schoonheidsfoutjes, de onnodige herhalingen en verwarrende zinsconstructies. Streep de fouten aan zodat je ze later gemakkelijk kunt vinden en verbeteren.

7.       Laat je verhaal proeflezen

Een laatste stap in het proces van herschrijven, is het verhaal laten proeflezen. Zelfs na een uitgebreide analyse van je verhaal zul je niet alle schoonheidfoutjes en rare constructies hebben gevonden.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Bron: dailywritingtips.com/how-to-revise-edit-and-proofread-your-writing/

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld