Beginfragment: De Kapsalon

Gecategoriseerd | Ton Zuyderwijk

Beginfragment: De Kapsalon

Geplaatst op 29 maart 2010 door Ton Zuyderwijk

Op de rand van zijn bed gezeten opent Armand voorzichtig het gordijn. De zon schijnt. Een mooie maartse dag. Geeuwend rekt hij zich uit. Schiet een broek en T-shirt aan en loopt de trap af. Zijn eerste gang is naar de wc. Vrouwlief is nergens te bekennen. Ging die vandaag niet met een vriendin een dagje weg? Naar de sauna of zo? Hij gelooft van wel.
Zuchtend bukt hij zich naar de broodtrommel. Die gezellige avond op de tennis zit hem niet in zijn kouwe kleren. Des te meer in zijn hoofd. Gedver, geen brood in de trommel. Vloekend pakt hij een halfje bruin uit de diepvries. Neemt dan een dikke plak ontbijtkoek en een aspirientje. Hij steekt een sigaret op en opent de tuindeur. Sigaret en zonlicht doen hem goed.
De tuin inlopend blijft hij staan bij de vijver. Rode en rood-witte goudvissen komen naar het oppervlak om het voorjaarszonnetje te begroeten. Het brengt Armand op een idee. Hij loopt weer naar binnen en opent de groentenla van zijn koelkast. ‘Wakker worden jongens. Jullie winterslaap is voorbij,` zegt hij glimlachend. Omzichtig tilt hij een schildpad uit de la en brengt deze naar de tuin. Laat die daar in de zon achter om de andere te gaan halen. Die is ouder en een stuk groter. Tevreden blijft hij staan kijken naar de twee landschildpadden die onbeweeglijk de zonnestraling ondergaan.
Hij kijkt op zijn horloge. Net tien uur geweest. Zou hij een zonnestoel buiten zetten? De zon lijkt sterk genoeg. Hij pakt een terrasstoel en loopt dan naar binnen. Via de gang naar zijn kapperszaak die vandaag, maandag, gesloten is. Hij neemt een zwarte koffie uit de automaat, raapt de krant van de mat en begeeft zich weer naar buiten. Heerlijk zo; vrouw weg, lekker zonnetje, bakkie, krantje, sigaretje. Wie doet hem wat. Hij heeft de hele dag voor zichzelf. Dat mag ook wel, vindt hij, met een zware zondag achter de rug en morgen weer een hele werkweek voor de boeg. Als een ander je niet kietelt, zijn eigen vrouw zeker niet, dan doet hij het zelf wel.
Verzaligd sluit hij zijn ogen. Genietend van zon en rust. Diezelfde ochtend, niet ver daar vandaan, wordt zijn vrouw door messteken om het leven gebracht.

Ton Zuyderwijk

Over

Vanaf mijn twintigste heb ik altijd geschreven in verenigingsblaadjes e.d. De reacties daarop brachten mij op het idee, ooit, als ik met werken gestopt was, een boek te schrijven. Een jaar of tien terug bekroop mij de angst dit wellicht nooit te halen. Het ging kriebelen en enthousiast begon ik toen toch alvast maar aan mijn boek. Heel wat anders dan “stukjes” schrijven, moest ik later tot mijn schande bekennen, na een volumineus “lach-of-ik-schiet-“ product.

Daarna ben ik me meer in de kunst van het schrijven gaan verdiepen en ben vooral doorgegaan met het schrijven zelf. Oefening baart kunst. Met trots kijk ik nu terug op een zestal boeken; 2 non-fictie en 4 romans, alle uitgegeven in eigen beheer bij Kirjaboek.nl. Mijn meest recente boek; “De Kapsalon” is een roman met thrilleraspecten, die zich grotendeels afspeelt in een kapsalon, alwaar ik zelf ook mijn werkzaam bestaan doorbreng. En, zoals het zich momenteel laat aanzien, staat de pen nog niet droog.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld