E-Rookies kijkt in de digitale glazen bol. Wat brengt 2011 voor het boekenvak?

Gecategoriseerd | Uitgeven

E-Rookies kijkt in de digitale glazen bol. Wat brengt 2011 voor het boekenvak?

Geplaatst op 08 januari 2011 door Schrijvers tussen de kassen

Het einde van het jaar roept altijd gevoelens op van terugblikken, samenvatten en nostalgisch in verleden tijd praten. E-Rookies deed het echter anders en keek samen met een paragnost in de digitale glazen bol en bekeek wat 2011 voor het boekenvak in petto heeft. Hieronder staat op een rijtje wat er per maand volgens de digitale glazen bol gaat gebeuren in 2011.
Januari

De eerste maand van het jaar begint rustig. Op een aantal Nieuwjaarsborrels bij uitgevers wordt geklonken op het feit dat het toch allemaal wel mee is gevallen met de digitalisering in het boekenvak. Het e-book lijkt nog erg ver weg en ook komend jaar zal het e-book wederom niet doorbreken in Nederland, proost! Ondertussen starten verscheidene uitgevers met het uitbrengen van e-books.

Het e-book State of Print wordt ook in een printeditie uitgebracht. Er was behoefte aan onder bepaalde uitgevers, omdat zij de tekst niet van een scherm wilden lezen.

Er wordt een nieuwe e-reader en tablet geïntroduceerd.


Het KBb-GAU E-Boekplatform verstuurt uitnodigingen aan alle boekhandels en uitgevers om een vergadering te beleggen. De realisatie van het technisch superieure e-bookplatform zou immers in januari gestart worden. Echter blijkt meer dan de helft van de genodigden in januari al vol te zitten met Nieuwjaarsborrels.


Februari

Bol.com introduceert de e-bookbon. Een cadeaubon waarmee op een ludieke manier e-books cadeau kunnen worden gedaan. De boekbond spreekt schande van deze actie en eist opheldering van Bol.com aangezien zij gepasseerd worden. Na stichtelijke woorden van Daniel Ropers wordt er besloten om ook de cadeaubon te verspreiden middels het nog te starten KBb-GAU E-Boekplatform.

Er wordt een nieuwe e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Een bekende uitgeverij wordt failliet verklaard en overgenomen door een uitgeverscollectief en 3 grote boekhandels sluiten hun deuren.

Het KBb-GAU E-Boekplatform is nog steeds in afwachting van een datum van vergadering.


Maart

Google ebooks opent haar Europese deuren. Nederlandse uitgevers leveren hun e-books aan bij Google en dit levert hoge verkoopcijfers op. Consumenten blijken de ‘buy it here, read it anywhere’-methode van Google erg te waarderen. Bol.com bemerkt deze tendens en beraadt zich op actie. Ook andere uitgevers zien in Google een strategische partner en beraden zich op deelname.

Het CPNB brengt het boekenweekgeschenk toch niet uit als e-book. Er was te weinig tijd en middelen voor handen om dit goed voor te bereiden, aldus Eppo van Nispen. Maar het e-bookgeschenk zou zeker in 2012 verschijnen, verzekerde de voorman. Het CPNB was verder niet bereikbaar voor commentaar, er kwamen te veel belletjes binnen.

Een uitgeverij wordt failliet verklaard en ook 3 boekhandels sluiten hun deuren.

Er wordt een nieuwe e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Er doet zich een splitsing voor in het KBb-GAU E-Boekplatform. Boekhandelaren en uitgevers liggen met elkaar overhoop over de te verdelen opbrengsten. Er wordt een onafhankelijk crisismanager uit het boekenvak benoemd.


April

Apple iBooks opent haar Europese deuren. Nederlandse uitgevers kunnen nu naast Bol en Google ook bij Apple hun e-books aanbieden. Enkele grote uitgevers toveren grote ladingen titels tevoorschijn en dit geeft de Nederlandse iBookstore een forse impuls. Bol.com roept de consument op om vooral de Nederlandse economie te blijven steunen en geen zaken te doen met de Amerikaanse giganten.

Een uitgeverij wordt failliet verklaard en ook 3 boekhandels sluiten hun deuren.

Er wordt een nieuwe e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Het KBb-GAU E-Boekplatform is weer bij elkaar gekomen, de gemoederen zijn bedaard en er kan overlegd worden hoe het technische superieur platform er daadwerkelijk uit komt te zien. Hier blijken de meningen intern behoorlijk over te verschillen. De vergadering wordt geschorst tot mei.


Mei

De eerste e-bookuitgeverij verschijnt in Nederland. Deze uitgeverij richt zich op bekende Nederlandse auteurs en brengt hun nieuwe titels alleen als e-book uit. Zowel auteur als consument omarmen dit nieuwe initiatief vanwege de kostenconstructie. De e-books hebben een lage prijs en de auteur verdient er relatief veel op.

De e-bookverkoopcijfers verdubbelen voor veel uitgevers door de komst van Google en Apple. Dit brengt bij veel uitgevers onrust, omdat de papieren oplages blijven zakken.

Bol.com kondigt aan dat zij zich terugtrekken uit de e-bookmarkt en zegt zich te gaan richten op de verkoop van witgoed. “Een enorme potentiële markt” , aldus Daniel Ropers.

Een uitgeverij wordt failliet verklaard en ook 3 boekhandels sluiten hun deuren.

Er wordt een nieuwe e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Een vergadering van het KBb-GAU E-Boekplatform loopt uit op een opstootje tussen de verschillende partijen. Enkele grote uitgevers en boekhandels trekken zich terug uit het e-boekplatform en willen een eigen e-boekplatform oprichten.


Juni

De eerste grote rechtszaak in Nederland is een feit. Drie uitgevers spannen gezamenlijk een rechtszaak aan tegen de e-bookuitgeverij. De auteurs stonden bij deze uitgevers onder contract, maar exploiteerden niet het digitaal exploitatierecht. De uitgevers beroepen zich op hun contracten, de e-bookuitgeverij beroept zich op het digitaal exploitatierecht, wat niet geregeld was bij de andere uitgevers. De rechtszaak haalt het NOS-journaal.

Een uitgeverij wordt failliet verklaard en ook 3 boekhandels sluiten hun deuren.

Er wordt een nieuwe e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Het KBb-GAU E-Boekplatform bevindt zich nog steeds in een overlegstatus. De afsplitsing van het e-boekplatform roept andere leden op om zich bij hen aan te sluiten.


Juli

Amazon betreedt de Nederlandse markt en opent zelfs haar Europees hoofdkantoor in Leiden. Door een concurrentiegevecht tussen de 3 grote Amerikaanse spelers duiken de e-bookprijzen omlaag. Uitgevers kijken de markt met zorgen aan, maar doordat zij een bodemprijs hebben ingesteld voor hun e-books, lijkt het vooralsnog hen niet zakelijk te raken.

De paar uitgevers die nog steeds weigeren e-books uit te brengen, vragen een noodkrediet aan bij de Minister van OCW. Het verzoek wordt meegenomen in de nieuwe kabinetsplannen.

De rechtszaak tegen de e-bookuitgeverij wordt doorgezet in de Hoge Raad.

Er wordt een nieuwe e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Een uitgeverij wordt failliet verklaard en ook 3 boekhandels sluiten hun deuren.

Het KBb-GAU E-Boekplatform is 70% van haar leden kwijtgeraakt. Er zijn inmiddels 12 initiatieven gestart als tegenhanger op het e-boekplatform.


Augustus

De zomermaanden beïnvloeden de consument om hun nieuwe e-reader -waarvan de prijs onder de 50 euro is gezakt- te vullen met e-books die soms voor 4 a 5 euro te koop zijn. Er zijn nu zelfs water- en zandbestendige e-readers te koop. De eerste weggooi e-readers worden door enkele fabrikanten aangekondigd.

Nieuwe partijen betreden de markt, getrokken door de verkoopcijfers in Nederland. Zonder boekvakkennis, maar met kennis van het commercieel uitbaten van producten, bieden zij zich aan om uitgevers te helpen hun marktaandeel te vergroten.

Voorheen bekend als kleine uitgevers vallen op door hun grote marktaandeel op digitaal gebied. Door meer slagvaardigheid trekken zij bekende auteurs aan en hierdoor worden enkele kleine uitgevers opgekocht door grote uitgeverscollectieven.

Er wordt een nieuwe (weggooi)e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Een uitgeverij wordt failliet verklaard en ook 3 boekhandels sluiten hun deuren.

De rechtszaak van de 3 uitgevers tegen de e-bookuitgeverij wordt verloren. Dit zet de boekenwereld dusdanig op de kop, dat alle auteurscontracten minutieus worden nagelopen. Advocatenkantoren doen goede zaken deze maand.

Het KBb-GAU E-Boekplatform besluit om een andere naam aan te nemen om zodoende af te komen van het negatieve imago. De nieuwe slogan wordt: “Eigen boek eerst”.  Zij richten zich op de Nederlandse consument zonder internetaansluiting en roepen consumenten op om hun internet op te zeggen. Dit zou slecht zijn voor de Nederlandse cultuur en zodoende wordt de Nederlandse markt veilig gesteld. Er wordt nauwelijks gehoor gegeven aan deze oproep.


September

Bibliotheken bereiken samen met een groot aantal uitgevers overeenkomst om e-books uit te lenen aan hun 4 miljoen leden. Voor het eerst in jaren gaan ook jongeren weer graag naar de bibliotheek en niet alleen om uittreksels te kopiëren.

Wiebe de Jager en Timo Boezeman vieren gezamenlijk hun verjaardag en maken tevens bekend dat zij de boekenbusiness gaan verlaten om zich te gaan richten op hun nieuwe onderneming: Een winkel in witgoed genaamd ‘De Jagende Man’.

Het bestuur van het KBb-GAU E-Boekplatform treedt af, het is onbekend wie het platform gaat leiden.


Oktober

Het eerste e-boekenbal is een feit. Er worden een aantal e-bookauteurs in het zonnetje gezet. Het evenement wordt gesponsord door een aantal tabletfabrikanten. Een tabletfabrikant treedt op als tussenpersoon voor auteur. Lezers kunnen de tablet kopen en direct een keuze maken uit een aantal auteurs. De tabletfabrikanten betreden stilletjes de uitgeefmarkt.

De boekbond roept een noodactie uit om de boekhandel te redden. Veel boekhandels vallen om en er wordt een actie georganiseerd in samenwerking met Radio 6.

Er wordt een nieuwe (weggooi)e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Een uitgeverij wordt failliet verklaard en ook 3 boekhandels sluiten hun deuren.

Het KBb-GAU E-Boekplatform wordt opgeheven. Het superieur technisch platform is niet van de grond gekomen.


November

Vanuit diverse belangenpartijen wordt er wederom een oproep gedaan om tot een vaste e-bookprijs te komen. Uitgevers zijn echter tegen, boekhandels zijn voor, dit zorgt voor veel frictie in de distributieketen.

Enkele nieuwe uitgevers bundelen hun krachten en nemen zo een dominante positie in op de ranglijst van marktaandeel.

Een uitgeverscollectief wordt door Nma beboet voor prijsafspraken met andere uitgevers. Er wordt een megaboete uitgedeeld door Nma. Verschillende auteurs verlaten vervolgens deze uitgeverij.

Er wordt een nieuwe kleuren-e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Een uitgeverij wordt failliet verklaard en ook 3 boekhandels sluiten hun deuren.

Er wordt een presentatie gegeven door het Kbb en GAU, de strekking is dat er gestreefd moet worden naar een gezamenlijk platform.


December

Verschillende uitgevers luiden het jaar succesvol uit. De sombere, magere jaren liggen achter hen. Auteurs klinken met hen mee, zij hebben sinds jaar en dag weer goede inkomsten kunnen behalen uit hun boek.

Er wordt een nieuwe kleuren-e-reader en een nieuwe tablet geïntroduceerd.

Een uitgeverij wordt failliet verklaard en ook 3 boekhandels sluiten hun deuren.

Door de digitalisering binnen het boekenvak is er een tweedeling ontstaan tussen uitgeverijen. Of een uitgeverij doet mee met digitalisering, werkt dus samen met de Amerikanen of doet dit niet. Deze laatste groep beroept zich op het behoud van de Nederlandse cultuur en probeert het internet en de Amerikaanse invloed buiten te houden. Zij verwijten hun collega’s tot verkoop van de Nederlandse ziel.

Het idee van Kbb en Gau om tot een gezamenlijk platform te komen wordt besproken in verschillende oudejaarsshows van cabaretiers.

Bent u het niet eens met bovenstaande voorspellingen, dan kunt u contact opnemen met onze paragnost.

BRON: BAS VERMOND

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld