Schrijfwedstrijd Stop de vrijheid

Gecategoriseerd | Wedstrijden Archief

Schrijfwedstrijd Stop de vrijheid

Geplaatst op 24 maart 2011 door Schrijvers tussen de kassen

Botsen we aan tegen doorgeschoten vrijheden? Of vinden we onszelf zo vrij dat we niet meer zien waar we anderen in hun vrijheid beperken? Wanneer roept u: stop de vrijheid? Of vindt u haar juist te beperkt?

Dat zijn de vragen waarmee Trouw de grenzen van de vrijheid verkent. Wat zijn de antwoorden? Schrijf ze op en doe mee aan de nationale schrijfwedstrijd ‘Stop de vrijheid!’.

Grenzen van de vrijheid
Met deze essaywedstrijd sluit het dagblad, begonnen als verzetskrant, aan bij de campagne ‘Stilstaan bij vrijheid’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat wil het debat over (on)vrijheid, oorlog en bezetting bevorderen.

Vrijheid lijkt vanzelfsprekend, maar is heel bijzonder, en kwetsbaar. In de publieke ruimte – de straat, de tv, het internet, de krant – is ze voortdurend onderwerp van discussie: ‘ik draag wat ik wil – ook mijn hoofddoek’; ‘vrouwen moeten meer werken’; ‘pikante foto’s in het bushokje zijn slecht voor kinderen’; ‘uitgeprocedeerd? dan moet je weg, al ben je hier geboren’.

Eigen ervaringen
In de aanloop naar 4 en 5 mei nodigen we iedereen uit om een essay te schrijven met sprekende voorbeelden van de grenzen van vrijheid, van door­geschoten of tekortschietende vrijheid. Waarom raakt u dat? Wat staat er op het spel voor mensen om u heen?

We zoeken geen algemene verhandelingen over vrijheid, maar eigen er­va­ringen, dicht bij of ver weg opgedaan. Hoe concreter, hoe beter.
Uw bijdrage van maximaal 600 woorden mag poëtisch, wijsgerig, persoonlijk, melancholisch of analytisch zijn, als ze maar als ondertitel heeft: ‘Stop de vrijheid!’.

Wedstrijd
U kunt uw essay tot en met 16 april inzenden.

Jury en prijs
De jury wordt voorgezeten door oud-ver­zets­vrouw en  CDA-coryfee Hannie van Leeuwen. Trouw publiceert de twee beste essays in de krant van 5 mei. De auteurs er­van ontvangen een officiële uitnodiging om de Nationale Dodenherdenking of de Nationale Viering van de Bevrijding bij te wonen.

Wekelijkse updates
In onze dagelijkse nieuwsbrief verschijnt gedurende de wedstrijdperiode één maal per week een selectie uit de ingezonden essays. Meld u aan voor de nieuwsbrief als hiervan op de hoogte gehouden wilt worden.

BRON: Trouw

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld