Taalhuis Westland

Taalhuis Westland

Geplaatst op 27 april 2016 door Marijke van Geest

Opening Taalhuis

Maar liefst 20% van de Nederlandse bevolking heeft moeite met lezen en schrijven. Op vrijdag 22 april is onder grote belangstelling Taalhuis Westland geopend door mevrouw de Goeij, wethouder van o.a. cultuur. Het taalhuis is gevestigd in bibliotheek Naaldwijk en wordt gerund door vrijwilligers die een training gevolgd hebben om laaggeletterden te begeleiden. Gemeente Westland, Bibliotheek Westland, Vitis Welzijn, VluchtelingenWerk Nederland en ROC Mondriaan hebben geparticipeerd in de totstandkoming van het taalhuis. Uw Streekdichter werkte mee aan de opening en schreef voor de gelegenheid het gedicht ‘Ongeletterd’ dat een vaste plaats zal krijgen in het taalhuis. Zij is zo enthousiast over het taalhuis dat zij de vrijwilligerstraining volgde om binnenkort aan de slag te gaan als vrijwilliger om vluchtelingen Nederlands te leren. Wil je zelf ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met Taalhuis Westland.

Ongeletterd

Toen wij nog losse letters waren

zonder betekenis of samenhang

jij jouw naam niet schreef

en nog verstoken bleef

van woorden die wij maken

was jij een onbeschreven blad

je bestond niet op papier

nog onontgonnen

niet verzonnen

leefde jij nog buiten zinnen

nu jij met ons gaat beginnen

ons rangschikt tot verhalen

boekdelen die spreken

de wereld openbreken

kun jij jouw stem vertalen.

© Marijke van Geest

 

Marijke van Geest

Over

Marijke is geboren als laatste kind in een Westlands gezin met acht kinderen. Zij woonde een deel van haar jeugd in Limburg en Duitsland, waar zij tweetalig opgroeide. Zij is getrouwd en werkzaam als vrijgevestigd eigenaar / therapeut en trainer in haar praktijk voor psychologische zorg en training Geestkracht in ‘s-Gravenzande. Marijke schrijft poëzie sinds haar vijftiende jaar. Haar inspiratie vindt zij in de natuur en in de menselijke levensweg. Haar gedichten komen tot stand door vrije associatie op een enkel woord of beeld. Het schrijven van poëzie is haar manier om haar binnenwereld te vertalen. In 2013 debuteerde zij met haar bundel ‘Geestgrond, poëzie achter de duinen’. In de bundel beschrijft zij vier thema ‘s: Levenswerk, Liefdewerk, Seizoenswerk en Mensenwerk. Haar persoonlijke poëzie is diep doorleefd en gevoelig. In 2016 kwam haar tweede bundel uit onder de titel ‘Gat in de straat’, die opgedragen is aan de ontheemden. De opbrengst van deze bundel komt geheel ten goede aan VluchtelingenWerk Nederland.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld