Verkiezing Westlandse Streekdichter in De Naald

Gecategoriseerd | Westlandse Streekdichter

Verkiezing Westlandse Streekdichter in De Naald

Geplaatst op 19 januari 2016 door Schrijvers tussen de kassen

Op donderdag 28 januari is het zover: de installatie van de eerste Streekdichter van het Westland. Tijdens een feestelijke avond in De Naald maakt de jury haar keuze bekend uit de drie finalisten: Wim Duijvesteijn, Marijke van Geest en Nico van de Wetering.

Op 1 december sloot de inschrijving, waar zich zeven dichters voor hebben gemeld. De onafhankelijke jury, bestaande uit Renske van Kooij, Ties Elzenga, Wouter van Heiningen, Joz Knoop en Alphons de Wit, stond voor de lastige klus om uit de zeven (anoniem gemaakte) inzendingen de eerste Westlandse streekdichter te kiezen. Ze wogen vakmanschap, stijl en originaliteit van de kandidaten, die in elk geval moesten wonen in het Westland. Na rijp beraad kozen ze voor de drie inzendingen die van Nico van de Wetering (Wateringen), Wim Duijvesteijn (Honselersdijk) en Marijke van Geest (’s-Gravenzande) bleken te zijn. De winnaar van deze drie wordt op 28 januari door de voorzitter van de jury, oud-burgemeester Ties Elzenga, bekendgemaakt.

Jeroen Kunstman (Westland Cultuurweb) en sidekick Adje Kloos presenteren de avond voor genodigden in de Rabozaal, waar onder andere oud-stadsdichter van Leiden, Jaap Montagne, aan het woord komt. Katja Remmerswaal zorgt voor de muzikale omlijsting. De nieuwe Streekdichter wordt ingehuldigd door wethouder Marga de Goeij, zij reikt de wisseltrofee uit die door Menno ‘t Hart van kunstenaarscollectief WIT is gemaakt.

Ludiek

De vereniging ‘Schrijvers tussen de Kassen’ heeft het initiatief genomen voor deze verkiezing van de eerste officiële Westlandse Streekdichter. De dichter gaat gedurende twee jaar actualiteiten of speciale gebeurtenissen in onze regio opluisteren met gedichten die het publiek via de media kan lezen. Hij of zij kan daarbij iedereen op ludieke of kritische wijze een spiegel voorhouden, want de dichter is – anders dan in veel gemeenten – onafhankelijk van het gemeentebestuur aangesteld. ‘Schrijvers tussen de Kassen’ hoopt dat de Streekdichter op deze manier ook de dichtkunst positief onder de aandacht brengt bij de bevolking. Dit initiatief wordt mede daarom gesteund door drie partners: Bibliotheek Westland, De Naald en Westland Cultuurweb.

In 2018 draagt de Streekdichter de wisseltrofee over aan zijn of haar opvolger.

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld