Dichters in de Prinsentuin 2010

Gecategoriseerd | Evenementen Archief

Dichters in de Prinsentuin 2010

Geplaatst op 11 mei 2010 door Schrijvers tussen de kassen

Dichters in de Prinsentuin 2010: aflevering 13 van het grootste gratis toegankelijke poëziefestival van Nederland

Het is inmiddels een bekend en geliefd fenomeen: tachtig dichters uit Nederland en Vlaanderen lezen voor uit eigen werk in de Prinsentuin in Groningen. Ook in 2010, op 28, 29 en 30 juli, zal iedereen weer kunnen genieten van de gedichten van zowel beginnend talent als grote namen. Zet het alvast in je agenda!

Thema: Dagelijks Brood

Dichters in de Prinsentuin 2010 heeft als thema Dagelijks Brood, waarmee we de alledaagse uitzonderlijkheid van de poëzie willen vieren. Voor wie hongert naar het spirituele of het banale is taal immers dagelijks brood. Hoe poëtischer hoe voedzamer. In gedichten kun je wonen, woorden zetten je het huis uit, zetten aan tot paradigmawissels of troosten met een herkenbaar verhaal.

Dichters in de Prinsentuin 2010 viert de poëzie in weerberichten, roemt met Kader Abdolah op theatrale wijze de poëzie in een zin als: ‘de zon speelt vandaag een grote rol’. Zinnen die zo vanzelfsprekend in een gedicht passen – huiskamer van de ziel – als IKEA meubilair in een pas gebouwde eengezinswoning. De lezer slaat de bundel open – maakt de doos open –, pakt de zinnen uit en reconstrueert het voorbedachte verhaal: hier echter zonder stap-voor-stap-gebruiksaanwijzing en bijgeleverd imbussleuteltje. Na die klus krijgt het meubel plaats in de huiskamer, het verhaal in de persoonlijke boekenkast – vanaf dat moment onderdeel van de binnenwereld. Dichters in de Prinsentuin wil het alledaagse karakter van poëzie onderzoeken: het woord als voeding voor de geest, het gedicht als bouwpakket.

Talent gezocht – en gevonden!

Ook dit jaar hebben zich weer vele (aspirant)dichters aangemeld om in aanmerking te komen voor een plekje in de Prinsentuin. Iedereen veel dank daarvoor! In april maken we een keuze uit alle inzendingen en laten we je weten of jij bij de deelnemers van dit jaar hoort. Deelname betekent niet alleen dat je mag voordragen uit je eigen werk aan het enthousiaste Prinsentuin-publiek, maar ook dat je de gelegenheid krijgt een gedicht ter redactie voor te leggen aan een ervaren collega en aan een professionele redacteur van een uitgeverij, èn dat je gedicht zal worden opgenomen in de bloemlezing die tijdens het festival verkocht wordt.

Dichters in de Prinsentuin 2010 wordt de dertiende editie alweer. Schaf nu vast een goede paraplu aan! Om deze in de ongetwijfeld weer zonovergoten tuin van de renaissancistische Prinsenhof als parasol te gebruiken!

BRON: Dichters in de Prinsentuin

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld