Kunst en Cultuur Weekend Leudal – Dichter bij het water

Gecategoriseerd | Evenementen Archief

Kunst en Cultuur Weekend Leudal – Dichter bij het water

Geplaatst op 19 mei 2010 door Schrijvers tussen de kassen

Kunst– en cultuurfestival

Naast het vaste onderdeel Kunstfietsen is er elk jaar een ander onderdeel waarin een bepaalde kunstvorm extra aandacht krijgt. Dit jaar is dat de poëzie.

Stadsdichter van Leudal, Frits Criens, nam het initiatief voor deze invulling en bedacht ook het thema Dichter bij het water, dat hij samen met een Projectgroep zal uitwerken: Paul en Huguette van Dooren, Fransje Lemmen, Elly Criens en Jan Roumen. Het programma is nog niet helemaal compleet, maar enkele onderdelen lichten we er hier alvast uit.

Poëzieworkshops voor basisscholen

In samenwerking met de Stichting Spolt verzorgt Dichter bij het water drie weken lang elke donderdag een workshop, gegeven door Quirien van Haelen. Hij gaat eerst met de leerlingen op ontdekkingtocht door de taal. Met de kinderen onderzoekt hij de talloze aspecten van het begrip ‘water’ om dan het spel met de taal in gang te zetten: een gedicht te maken.

Gedichten van toen

In samenwerking met Zorgcentrum Sint Magdalena en Seniorenverenigingen wil Dichter bij het water een verborgen schatkamer aan poëzie openen. Veel ouderen kennen immers nog prachtige gedichten ‘van toen’ uit het hoofd. Daarmee gaan Dichter bij het water en de senioren zelf aan de slag.

Sonnettenwedstrijd

Uniek voor Limburg is de sonnettenwedstrijd die Dichter bij het water uitschrijft met een aantrekkelijke prijs van € 1000. Misschien keert dit bijzondere initiatief zelfs twee- of driejaarlijks terug. Iedereen boven de 16 jaar kan deelnemen. Voor het reglement zie hieronder op deze site.

Poëzie

Dichter bij het water heeft nog niet alle dichters gecontracteerd. Maar de volgende poëten hebben hun medewerking voor een van de drie dagen al toegezegd: Diana Ozon, Amsterdam; Henk van Zuiden, Den Haag; Frank van Pamelen, Tilburg; De Woorddansers, Rotterdam; Marian van Gog, Lelystad; Bert Kuijpers Helmond; John Hölsgens, Heythuysen; Danny Danker, Roermond; Hans van Bergen, Roermond; Marian Kilkens, Haelen. En uiteraard zullen ook Quirien van Haelen en Frits Criens van zich laten horen evenals de nog onbekende genomineerden van de sonnettenwedstrijd.

Motivatie van het thema

Het thema Dichter bij het water heeft meer betekenissen:

– Poëzie in relatie tot het begrip ‘water’

– Mensen in relatie tot het begrip ‘water’

De keuze voor Dichter bij het water lijkt verrassend, maar is logisch, immers:

– Zonder water geen leven. Zonder leven geen kunst, geen cultuur.

– Het thema ‘water’ is in de Nederlandse poëzie nadrukkelijk aanwezig.

– Water is net als de poëzie een verbindend element tussen mensen en gemeenschappen.

– Water bergt vergelijkbare krachten in zich als de poëzie. Het kan fluisteren, ontroeren, bezweren, kolken en uitbarsten. Het kan vreugde brengen en verdriet, licht en duisternis, het kan uitdagen en bedreigen en symbool staan voor leven en dood.

– Leudal heeft de Maas als een deel van haar oostgrens, een aantal beken stroomt dwars door de gemeente, die verder oude maasarmen op haar grondgebied telt, enkele grindgaten, vennen én een jachthaven, zodat Leudal een watergemeente mag heten.

– De gemeente Leudal ontleent haar naam aan het Leudal, een klein maar fijn natuurgebied, dat zijn bestaan dankt aan twee beken.

– Het thema ‘water’ leent zich voor een brede, op diverse doelgroepen gerichte, invulling.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frits Criens, email: [email protected]

Sonnettenwedstrijd Dichter bij het water

Dichter bij het water, onderdeel van het driedaagse Kunst- en Cultuurweekend dat van 3 t/m 5 september 2010 plaatsvindt in de gemeente Leudal, Midden-Limburg, schrijft een sonnettenwedstrijd uit met als motto Dichter bij het water. Dichters vanaf 16 jaar kunnen maximaal drie bijdragen in drievoud onder pseudoniem insturen naar onderstaand adres. In een gesloten envelop die toegevoegd is aan de envelop met gedichten, dient de inzender zijn naam en adresgegevens te vermelden met telefoonnummer en eventueel e-mailadres

Dichter bij het water, p/a Houtrustlaan 28, 6081 CX HAELEN

Sluitingsdatum

31 mei 2010 om 24:00 uur

Sonnetten

Alleen sonnetten, geschreven in ABN, dingen mee naar de prijs. Ze mogen niet eerder zijn gepubliceerd, ook niet digitaal, en niet gepubliceerd worden vóór de prijsuitreiking van de wedstrijd. Inzendingen moeten volledig eigen werk zijn. Vertalingen dingen niet mee.

Jury & procedure

De onafhankelijke jury is van deelname aan de wedstrijd uitgesloten evenals de organisatoren van Dichter bij het water. De jury bestaat uit drie leden van wie de voorzitter professioneel dichter is. Zij stellen in onderling overleg de drie genomineerde sonnetten vast en kiezen daaruit het winnende gedicht. Pas dan wordt de envelop met de naam van elke genomineerde opengemaakt. Zij krijgen een uitnodiging voor de prijsuitreiking. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Copyright

Het copyright op de gedichten blijft bij de auteur met dien verstande dat Dichter bij het water zich het recht voorbehoudt om tot 1,5 jaar na de wedstrijd de ingezonden gedichten te kunnen publiceren voor eigen pr-doeleinden en in een bloemlezing van de wedstrijd.

Prijsuitreiking en prijs

Op zondag 5 september wordt rond 20.30 uur de winnaar bekend gemaakt en de prijs uitgereikt in Trefcentrum Aldenghoor in Haelen.

Voor het winnende gedicht is een prijs van € 1000 beschikbaar.

Door het inzenden van hun gedichten accepteren de deelnemers aan de wedstrijd onvoorwaardelijk de regels en de voorwaarden van deze wedstrijd. In kwesties waarin dit reglement niet zou voorzien, beslist de jury.

Dichter bij het water wordt georganiseerd onder auspiciën van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal. Voor vragen kunt U contact opnemen met Frits Criens, email: [email protected]

BRON: kunst en cultuur leudal

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld