Nacht van de Poëzie

Gecategoriseerd | Evenementen Archief

Nacht van de Poëzie

Geplaatst op 13 september 2011 door Schrijvers tussen de kassen

De Nacht van de Poëzie – zaterdag 17 september te Utrecht

De Nacht jubileert! Voor de dertigste keer zal  poëzie de nachtelijke duisternis verlichten. Een nachtlang wordt het woord gegeven aan gevestigde namen en aanstormend talent. Diepzinnige denkers, woordkunstenaars en taalgoochelaars. Net als afgelopen jaar vindt het grootste poëziefestijn van de Lage Landen plaats in de Stadsschouwburg van Utrecht.

Onsterfelijke dichters herleven tijdens De Nacht van de Poëzie. Herman Finkers, Hadewych Minis en Daniël Vis kruipen in de huid van respectievelijk WillemWilmink, M. Vasalis en Jotie  T’ Hooft.

Tijdens de jubileumeditie van De Nacht van de Poëzie worden de  werken van Vasalis,  Wilmink en  – de veel te vroeg gestorven Vlaamse dichter –  Jotie T’ Hooft geheel in hun geest voorgedragen. Van deze drie namen stond alleen Willem Wilmink eerder op De Nacht. Vasalis droeg haar werk nooit voor en Jotie  T’ Hooft overleed in 1977, een paar jaar voor de eerste Nacht van de Poëzie.

M. Vasalis (1909 – 1998) is een van de grote dichteressen van na de oorlog. Haar toegankelijke, licht melancholische werk is veel gelezen en bekroond. Hadewych Minis is actrice op het witte doek, in het
theater en op tv. Als zangeres vormt zij met Mike Boddé een jazzduo. Zij gaat Vasalis spelen zoals ze in haar onlangs verschenen biografie van Maaike Meijer naar voren komt; als een wat stugge en introverte dichteres van meer dan honderd prachtige gedichten.

Tussen de Utrechtse dichter Daniël Vis (1988) en Jotie T’ Hooft (1956 – 1977) zijn onmiskenbare overeenkomsten maar gelukkig voor Vis zijn er vooral verschillen. Ze hebben dezelfde dictie,  hun werk is neoromantisch en hun uiterlijk is treffend. Maar meer spreken de verschillen tussen beide dichters. Jotie T’ Hooft was op vroege leeftijd verslaafd aan drugs en stapte op eenentwintigjarige leeftijd uit het leven.  T’ Hooft wordt nog altijd veel gelezen in Vlaanderen en geldt als een van de belangrijkste dichters van zijn tijd. Vorig jaar verscheen er opnieuw een uitgave van Verzameld werk van hem bij Meulenhoff.

Tussen vrienden Willem Wilmink (1936 – 2003) en Herman Finkers deelden dezelfde liefde voor de taal, hun vindingrijkheid en natuurlijk hun humor. Wilmink werd vooral geroemd om zijn mooie en eenvoudige taalgebruik  en schreef naast talloze dichtbundels voor kinderen en volwassenen liedjes voor De Stratemaker Op Zee Show, Herman van Veen en Kinderen voor Kinderen.

Ook in dit dertigste jaar zijn alle ingrediënten van Vredenburgs Nacht van de Poëzie weer aanwezig: meer dan twintig van de meest vooraanstaande dichters van dit moment geven acte de presens. De twee wakende presentatoren Ingmar Heytze en Jeroen van Merwijk helpen u de nacht door en voor elke bezoeker is er een gratis Nachtbundel. Tevens is er een levendige SLAM NIGHT, georganiseerd door het Poëziecircus.

Line up 30e Nacht van de Poëzie
Jana Beranová, Chrétien Breukers, Ellen Deckwitz, Jules Deelder, Bob Fosko, Koen Goudeseune, Jo Govaerts, Hester Knibbe, Gerrit Komrij, Kees van Kooten leest Billy Collins, Lieke Marsman, Martin Reints, K. Schippers, Rob Schouten, Vrouwkje Tuinman, Maud Vanhauwaert en Stijn Vranken. Daarnaast draagt Hadeych Minis gedichten van M. Vasalis voor, Daniël Vis werk van Jotie T’ Hooft en Herman Finkers van Willem Wilmink.

Deelnemers aan de SLAM NIGHT
Najiba Abdellaoui, Sven Ariaans, ACG Vianen, Nanne Nauta, Jolies Heij, Josse Kok, Nienke Esther Grooten, Marein Baas, Sander Koolwijk, Daniël Vis, Martijn den Bakker, Daan Doesborgh, Hanneke van Eijken, Jeroen Naaktgeboren, Kira Wuck, Jürgen Smit, Wibo Kosters, Peter M. van der Linden, Anne Broeksma, Simon Mulder o.v., Peter Knipmeijer, Sander Meij.

BRON: Literair Nederland

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld