Schrijfster Nelleke Noordervliet in Bibliotheek Monster

Schrijfster Nelleke Noordervliet in Bibliotheek Monster

Geplaatst op 30 september 2010 door Schrijvers tussen de kassen

Op woensdag 13 oktober komt de bekende schrijfster Nelleke Noordervliet naar Bibliotheek Monster om te vertellen over haar succesromans. Ook leest zij voor uit eigen werk en zal zij ingaan op vragen van de aanwezigen.

Nelleke Noordervliet (1946) debuteerde in 1987 met de gefingeerde autobiografie van Multatuli’s eerste vrouw Tine : Tine, of de dalen waar het leven woont. Noordervliet probeert in dit boek het geijkte beeld van Tine – de muizige zielepoot – te nuanceren.

Ze schreef ook Millemorti (1989), Belle en Benjamin (1990) en Het oog van de engel (1991)

In 1994 publiceerde Noordervliet De naam van de vader. De hoofdpersoon van deze roman gaat op zoek naar de naam en verblijfplaats van haar vader, een Duitse soldaat. De naam van de vader is een roman over schuld en verantwoordelijkheid voor de eigen geschiedenis. Het boek werd bekroond met de Multatuliprijs. Verdere titels van haar hand zijn Uit het paradijs (1997), Op de zeef van de tijd (1999), Een vlaag van troost (2001), Pelican Bay (2002) en Nederland in de gouden eeuw (2003).

Nelleke Noordervliet publiceert verder in dag- en weekbladen (o.a. een  column en beschouwingen in De Volkskrant en boekbesprekingen in Vrij Nederland). Ook is ze een regelmatige gast in radio- en televisieprogramma’s, zoals “Zeeman met boeken”. Ze was gastschrijver aan de universiteiten van Groningen, Leiden, Parijs, Berlijn en Delft.

Een deel van de essays die ze schreef voor dagbladen en tijdschriften werd in 2004 gebundeld in Een plaats voor de geestdrift. Het brieven- en fotoboek Brieven van de thee (2004) met brieven en foto’s van de familie Kerkhoven, de familie die de hoofdrol speelt in Heren van de thee, van Hella Haase. Nelleke Noordervliet maakte de keuze en schreef de inleiding. In 2004 verschenen eveneens de hilarische avonturen en hemelbestormende bespiegelingen van Mevrouw Gigengack, een voluptueuze dame van middelbare leeftijd. Altijd roomboter (2005) is een persoonlijke geschiedschrijving naar aanleiding van het leven van Noordervliets overgrootmoeder, een vrouw met een groot gezin waar armoe troef was. Maar een vrouw met allure, want hoe arm ze ook was, margarine heeft ze nooit op haar brood willen doen altijd roomboter. In 2008 verscheen de roman Snijpunt, over Nora Damave, een stabiele, altijd positieve vrouw die tijdens een ruzie wordt aangevallen door een leerling van islamitische afkomst en vervolgens vooral onbegrip ontmoet. Haar nieuwste roman Zonder noorden komt niemand thuis, zal tijdens deze lezing centraal staan. Dit is een boek over hoe om te gaan met de verwerking van een ingrijpende gebeurtenis. Het is een roman over schuld, vergiffenis en hypocrisie. In 2010 verschijnt de bundeling essays, colleges en lezingen over het schrijven van fictie  Schatplicht.

Tijdens de lezing is Bruna Monster aanwezig met boeken van de schrijfster.
De lezing vindt plaats in Bibliotheek Monster en begint om 20.00 uur.
De toegang is voor leden van Bibliotheek Westland € 5,- en voor niet-leden € 10,-.
Kaarten zijn te koop bij alle vestigingen van Bibliotheek Westland en via de website http://bibliotheekwestland.nl

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld