Thomas Rosenboom te gast in Bibliotheek Naaldwijk

Thomas Rosenboom te gast in Bibliotheek Naaldwijk

Geplaatst op 22 oktober 2010 door Schrijvers tussen de kassen

Thomas Rosenboom (1956) studeerde Nederlands in Amsterdam. Zijn eerste publicatie dateert van 1982: het verhaal ‘Bedenkingen’ in De Revisor. Later werd dit verhaal opgenomen in zijn eerste verhalenbundel ‘De mensen thuis’ (1983). Een jaar later werd de bundel bekroond. Zijn eerste roman, ‘Vriend van verdienste’ verscheen in 1985. De schrijfstijl van Rosenboom is geprezen, maar ook bekritiseerd. In interviews zegt de schrijver dat hij expres “wanstaltige” passages schrijft. Hij wil door zijn stijl afstand scheppen tot het tijdgebonden persoonlijke en het algemene tot uitdrukking brengen. Thomas Rosenboom kreeg in 1987/1988 een aanstelling aan de University of Michigan, Ann Arbor USA, als writer in residence. Ook gaf hij lange tijd schrijfworkshops op de “Schrijversvakschool” in Amsterdam. In 1994 verscheen de dikke, succesvolle historische roman ‘Gewassen vlees’, dat werd genomineerd voor de Gouden Uil en bekroond met de Libris Literatuurprijs. Het verhaal speelt zich af in het midden van de achttiende eeuw; aangrijpende en hilarische scènes worden afgewisseld met prachtige dialogen en schunnige taferelen.

Ook de historische roman ‘Publieke werken’ (1999), spelend aan het einde van de 19e eeuw, werd meteen als een meesterwerk herkend. ‘Publieke werken’ betekende de definitieve doorbraak van Rosenboom bij een groot publiek. De roman werd in 2000 bekroond met de Libris Literatuurprijs en genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en de Trouw Publieksprijs. ‘De nieuwe man’ (2003) speelt zich af in de wereld van de Noord-Groningse scheepsbouw rond 1920. ‘De nieuwe man’ is een tragedie in de beste traditie van de klucht, een verhaal van schaamte, vriendschap en verlangen. Thomas Rosenboom schreef in 2004 op uitnodiging van de CPNB  het Boekenweekgeschenk  ‘Spitzen’, oplage 756.000 exemplaren. In de loop der jaren verschenen verhalen van Thomas Rosenboom in een aantal tijdschriften; vaak betreft het voorpublicaties van de romans. In 2006 verscheen ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag de bundel verspreide verhalen ‘Hoog aan de wind’.

In augustus 2009 verscheen zijn nieuwe roman ‘Zoete mond’, over rivaliteit tussen twee mannen die allebei op hun eigen manier populair zijn in een Hollands dorp in de jaren ’60.

Op woensdag 10 november is Thomas Rosenboom te gast in Bibliotheek Naaldwijk. Aan de hand van een interview, afgenomen door Karin Zegveld, zal zijn werk en leven besproken worden. De lezing vangt aan om 20.00 uur. Boekhandel Bruna Naaldwijk zal aanwezig zijn met werk van de schrijver, dat hij in de pauze zal signeren.

Kaarten voor deze lezing kosten € 5,00 voor leden van Bibliotheek Westland en € 10,00 voor niet-leden.

De kaarten zijn verkrijgbaar bij alle vestigingen van Bibliotheek Westland of via bibliotheekwestland.nl

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld