Boek presentatie “Achter vaders rug”

Boek presentatie “Achter vaders rug”

Geplaatst op 23 november 2012 door Schrijvers tussen de kassen

Boek ‘Achter vaders rug, een Westlandse druiventuinder vertelt’

Op vrijdag 23 november 2012 vond de officiële presentatie plaats van het boek ‘Achter vaders rug, een Westlandse druiventuinder vertelt. Dit speelde zich af op de geboortegrond van de hoofdpersoon, aan de Rijnsburgerweg in Naaldwijk.

Rien de Hoog, ‘ome Rien’ voor wie hem kennen, is druiventuinder in hart en nieren.

‘Iets anders dan tuinder worden? Dat kwam bij ons niet voor!’ vertelt hij aan Lia Spitters, tijdens een van de vele gesprekken die zij samen hebben gevoerd. Gedurende twee jaar heeft Rien de Hoog zijn levensverhaal aan de Naaldwijkse schrijfsters vertelt. Daarnaast hebben ze het Tuinbouwmuseum bezocht, een Waterings huis dat zijn vader heeft laten bouwen, en een druivenserre waar het advies van de toen 94-jarige tuinder werd gevraagd. In mei 2012 is ome Rien, die vanaf 1947 heeft getuind aan de Hoogwerf, op 95-jarige leeftijd overleden.

Door dit boek, met verhalen van ome Rien zelf en de mensen om hem heen, veel foto’s en ook een schets van het leven in het Westland in de periode 1904 tot 2012, is een waardevol stuk oral history toegevoegd aan alles wat er over het Westland is geschreven. Met name de (koel)druiventeelt en de verwachtingen en conflicten die zich voordoen rondom de bedrijfsopvolging, lopen als een rode draad door het boek heen.

Omdat Lia ook dichter is, heeft zij in de loop der jaren heel wat gedichten over ome Rien en zijn vrouw, tante Bora, geschreven. Een aantal daarvan zijn ook opgenomen in het boek.

Het boek is voor 17,50 verkrijgbaar bij de Westlandse boekhandels, het Westlands Museum voor Streek-en Tuinbouwhistorie en bij het Historisch Archief Westland en via deze website.

BEKIJK DE FOTO’S:

BEKIJK DE VIDEO:

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld