Joop Alleblas wint Plantage Poëzieprijs 2020

Gecategoriseerd | Geen categorie

Joop Alleblas wint Plantage Poëzieprijs 2020

Geplaatst op 20 september 2020 door Joop Alleblas

De Westlandse dichter Joop Alleblas werd zaterdag 19 september tijdens een geanimeerde bijeenkomst in de schitterende ambiance van het Luther Museum in Amsterdam gehuldigd als winnaar van de prestigieuze Plantage Poëzieprijs 2020. Uit handen van Jos van Hest, voorzitter van de jury, ontving de laureaat een kunstwerk van de bekende grafisch kunstenaar Gerrit Alink.

Het winnende gedicht heeft de titel Het vermoeden van oorlog. In het juryrapport wordt het gedicht omschreven als “bloemrijk in een haast amechtig ritme en neergezet met een spannend beeldgebruik”. Volgens de jury wisselen denken, zeggen en zien elkaar op spannende wijze af en geeft het gedicht op poëtische wijze de lichamelijke neergang en de boosheid daarover weer op een niet nadrukkelijke wijze.

Alleblas, die eerder dit jaar bekendheid verwierf met zijn verhalenbundel Levertraan en drollenvangers, was zeer vereerd met zijn prijs. In zijn dankwoord benadrukte de dichter het belang van het schrijven en het voordragen van poëzie. Het is een bijzondere manier om gedachten te ordenen en creatief met taal te zijn en tevens anderen daarvan te laten genieten.

Er staat een nieuwe gedichtenbundel op zijn programma met de gelijknamige titel als het  winnende gedicht. Als de Coronabeperkingen het toelaten, zal deze bundel tegen het eind van dit jaar feestelijk gepresenteerd worden in de Hofboerderij in Wateringen.

Het vermoeden van oorlog

Ze propt het laken naar het voeteneind
dwingt mij te kijken. De schrompelende huid rimpelt
in schrale plooien onder haar knieën, vraagt
waarom zij er uit ziet als een olifantje, strijkt
aarzelend langs haar droge benen, kreukelt
het geluid van stug papier de steriele kamer in
 
Ik herinner mij de vitaliteit in haar stamkroeg
in de lente door begerige ogen gevolgd, hopend
op een dag gestreeld te worden, de warmte
te voelen van het vuur dat in haar brandde
 
Haar handen liggen breekbaar naast haar smalle heupen
ik moet haar helpen bij het openen van de wijn, terwijl
ze toekijkt hoe ik de fles tussen mijn voeten zet, fluistert
dat haar kuiten afgezakte kousen lijken
 
Ik negeer de blik in haar vergrijsde pupillenogen
die zich weldra vullen met mijn afwezigheid, veeg
de zoutaanslag van haar dunne lippen
De nasale klank van woorden in haar gesealde jukbeenderen
en de laatste keer dat ze haar hand opstak
achtervolgen mij naar huis

Ik vraag mij af wanneer het matras gelucht zal worden
het beslagen raam opengezet, vechten niet meer nodig is
zwaartekracht te licht bevonden, zwijgen verbannen
haar wens vervuld te liggen in humusrijke grond
 
Op een dag poets ik de herfst van haar zerk, spiegel
me in natuursteen met haar naam, staar
verloren in een ondiep gat, plant asters, besef
verder dan ooit van haar verwijderd te zijn, ontwaar
in de plooien van de aarde een olifantshuid en daaronder
het vermoeden van oorlog

Joop Alleblas

Joop Alleblas

Over

De schrijver werd in 1946 in Wateringen geboren als achtste kind van een katholiek gezin van tien kinderen, studeerde economische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en promoveerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen op een proefschrift over management in relatie tot economische en sociale doelstellingen van ondernemers. Van zijn hand verschenen vele wetenschappelijke artikelen en publicaties. Naast wetenschapper is Alleblas een bezield dichter en een fervent amateurarcheoloog.

Dichten is zijn tweede natuur. Zijn gedichten verschijnen regelmatig in kranten, tijdschriften en deelpublicaties. Hij bracht o.a. korte verhalen uit, publiceerde 8 cartoonsbundels in de serie Vissen in de hemel en 6 gedichtenbundels. Verder doet hij al jaren onderzoek naar de Vissentaal in de breedste zin van het woord. Het is zijn ideaal om eens d.m.v. het gesproken woord met vissen te communiceren en met hen de toekomst te verkennen. Het onderzoek naar de vissentaal vordert langzaam en zal nog heel wat jaartjes duren.

In 2015 zag zijn gedichtenbundel De nacht bestaat niet meer het daglicht. Het is een verrassende poëtische ontdekkingstocht waarbij humor en sarcasme de boventoon voeren. In 2016 verscheen de bundel Jongens die niet kunnen wachten, en staat sindsdien volop in de belangstelling. De derde publicatie van deze trilogie De charme van een schuldig geweten komt in oktober 2017 uit.

Het verbindend element in de trilogie is de jeugd van de dichter in het naoorlogse katholieke Wateringen. Alleblas beschrijft zijn observaties in een groot gezin, waar naast werk en kerkelijke plichten niet veel ruimte leek voor ontspanning en wereldse zaken. In zijn laatste bundel wordt ook ruim aandacht besteed aan de tegenpolen van het gecontroleerde leven in een klein Westlands dorp: de verleidingen van de grote stad en de verlokkingen van de nacht.

Hij voelt zich thuis in het vrije vers. Met een vleugje cynisme etaleert Alleblas in zijn poëzie zijn vrije en zonnige levenswijze. Op luchtige wijze krijgt hij verrassend vat op het schemergebied tussen verbeelding en werkelijkheid. Hij schroomt daarbij niet zijn fantasie de vrije loop te laten. Zo komt hij tot poëzie over het gewone leven, liefde, dood, erotiek en niet-alledaagse voorstellingen.

Regelmatig is Alleblas te vinden op literaire podia. Deelname aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd leverde hem in 2012 met De kus van de karper, in 2014 met Avondlicht en in 2016 met De Stad en Biecht van een negenjarige en in 2017 met Alléén als ik een vlindertuin bezoek een top honderd plaats op. De Lierenaar mag zich derhalve sieren met de titel Top-100 dichter.

Binnenkort zal zijn negende cartoonbundel Onvervuld verlangen uit in de serie Vissen in de hemel verschijnen. Deze bundel bevat vijftig tekeningen met vissen die al drinkend en rokend hun leven in de vissenhemel glans proberen te geven.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld