Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

Geplaatst op 12 januari 2017 door Joop Alleblas

Op 1 februari 2017 wordt in de Rode Hoed in Amsterdam (in een rechtstreekse radio uitzending tussen 23.00 uur en 24.00 uur) de winnaar bekendgemaakt van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Er waren dit jaar ruim 7.800 inzendingen. In de tweede ronde zijn daaruit 1.000 gedichten gekozen. Daaruit zijn in de derde ronde 100 gedichten geselecteerd die meedingen naar een van de prijzen. De eerste prijs is maar liefst € 10.000,-

Ik mag mij gelukkig prijzen met twee gedichten bij de Top 100. Helaas rust er op de publicatie van de gedichten nog een embargo tot 25 januari zodat ik voorlopig alleen de titels kan vermelden: De Stad en Biecht van een negenjarige.

Tip
Het radioprogramma Met het Oog op Morgen heeft een aantal gedichten uit de Top 100 geselecteerd. In de periode 25 t/m 31 januari wordt dagelijks in de uitzending een gedicht voorgedragen door de presentator van dienst. Het is nog niet bekend welke gedichten zullen worden voorgedragen. Spannend is het wel. Luisteren dus.

Joop Alleblas

Joop Alleblas

Over

Groeide op in Wateringen als achtste kind in een gezin met tien kinderen. Hij studeerde economie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en promoveerde aan de Landbouw Universiteit te Wageningen op Management in de glastuinbouw, een zaak van passen en meten. Van zijn hand verschenen ruim honderd wetenschappelijke publicaties.

Dichten is zijn tweede natuur. Hij publiceerde in diverse verzamelbundels. In regionale kranten verschijnen regelmatig zijn gedichten. Hij treedt op in literaire cafés en bij open podia. In eigen beheer heeft hij onder andere drie gedichtenbundels uitgegeven. Zijn vierde gedichtenbundel De nacht bestaat niet meer wordt in februari 2015 bij Uitgeverij Boekscout uitgegeven.

De onderwerpen voor zijn gedichten vindt hij in alledaagse gebeurtenissen. Hij schroomt niet zijn fantasie de vrije teugel te laten. Zijn jeugd in de naoorlogse jaren in het katholieke Wateringen is een favoriet onderwerp. De invloed van de bevrijdende zestiger jaren van de vorige eeuw, losgeweekt van conventies en vastgeroeste patronen, is in zijn werk aanwezig. Hij voelt zich thuis in het vrije vers en streeft ernaar zijn gedichten zo toegankelijk mogelijk te houden. Met een vleugje sarcasme etaleert Alleblas in zijn poëzie zijn vrije en zonnige levenswijze.

Deelname aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd leverde hem in 2012 met De kus van de karper en in 2014 met Avondlicht een tophonderd klassering op.

Lees alle berichten van:


Laat een reactie achter
Los de Som op : *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.
Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld