De betovering van het kwaad

Gecategoriseerd | Nieuws

De betovering van het kwaad

Geplaatst op 11 oktober 2014 door Schrijvers tussen de kassen

Zondag 12, 19 en 26 oktober 15.00 uur

De betovering van het kwaad

Dit jaar herdenken we overal het leed en de doden van de ‘grote oorlog’ die honderd jaar geleden uitbrak. Ook de vergissing of noodzakelijkheid ervan krijgt aandacht. In de driedelige programmaserie De betovering van het kwaad kijken we vanuit het perspectief van denkers, dichters en componisten: van hen die letterlijk met lijf, hart en ziel aan de oorlog deelnamen, naar die tijd. Maar ook richten we ons naar hedendaagse kunstenaars die de tijdloosheid en diepere gronden beschrijven. De nadruk ligt op de verlokkingen, inspiraties en illusies van het grote kwaad dat ‘oorlog’ heet.

De eerste presentatie op zondag 12 oktober is een concert met werken van componisten die een directe verbinding hadden met de Eerste Wereldoorlog, alsmede hedendaagse poëzie, geïnspireerd door die oorlog, op muziek gezet door moderne componisten. Het concert wordt gegeven door de mezzosopraan Janneke Schaarman, de violiste Justyna Briefjes en de pianist Simon Marlow. Uitgevoerd wordt o.a. ‘Le Tombeau de Couperin’ van Maurice Ravel, een vioolsonate van Claude Debussy en liederen van Charles Ives, waaronder ‘In Flanders Fields’.

De tweede presentatie is ook in de Haagse Kunstkring, op zondag 19 oktober. Dit is een programma van oorlogspoëzie en -liederen van o.a. Apollinaire en Charles Ives én met speciaal voor deze gelegenheid geschreven poëzie met muziek (Theo Monkhorst, Sydney Sitters en Anne Borsboom). Met o.a. Debora van Straaten, mezzosopraan, en Sinan Vural, bariton.

Toegang voor de 1e en 2e presentatie: leden Haagse Kunstkring, Ooievaarspas, CJP en conservatoriumstudenten € 5,-; overigen € 10,-.
Het afsluitende programmaonderdeel vindt op zondag 26 oktober plaats in de Louis XV-zaal van Pulchri Studio. Dan kun je luisteren naar een aangrijpende monoloog, geschreven door Theo Monkhorst. Een soldaat komt thuis van het front en spreekt met zichzelf over het gemis aan focus en kameraadschap in een wereld waar iedereen op zichzelf is aangewezen. Met acteur Joop Keesmaat en muzikale interludia van Kerry Woodward.

 

Haagse Kunst­kring, Denneweg 64, Den Haag, tel. (070) 364 75 85, [email protected]

haagsekunstkring.nl

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld