Tomatenblues

Gecategoriseerd | Paul Waterman

Tomatenblues

Geplaatst op 03 december 2010 door Schrijvers tussen de kassen


Hoera, mijn nieuwe boek is uit
Het boek draagt de titel “Tomatenblues” Ik vond die titel op mijn kussen, toen ik op een iets te vroege morgen wakker lag. Beter kan niet, dacht ik, Tomatenblues zegt alles over het Westland van mijn jeugd. Van vreugde en verdriet, van tegenstellingen en eensgezindheid, van emotie en hardheid, van optimisme en tegenslag. Vraag me niet hoe het zo gekomen is. Ik was van plan een boek te schrijven over jeugd in de jaren zestig. Over beat en bandjes, over bier en biljart, over bakkies lauwe thee en bakkies tomaten. Toen, opeens was het verhaal er. Mijn tijd in Frankrijk is er in verwerkt, mijn verwondering voor het moderne tuinieren, mijn woede over de kilheid van vandaag en mijn heimwee naar jeugd.
In “Tomatenblues” maken we kennis met de geboren Westlander, Laurens van Schie. Lau, zoals hij wordt genoemd, is het vijfde kind in een gezin van zes en geboren in het achterste huis op de laan. Het is het aangrijpende relaas van een man die, na tientallen jaren te zijn weggeweest, terugkeert naar zijn oude vertrouwde stekkie. Het bericht, dat zijn vader niet lang meer te leven heeft, laat hem beseffen dat het laatste lijntje, dat hem verbindt met zijn geboortegrond, op het punt staat te worden doorgeknipt.

Lau’s jeugd was een jeugd zoals veel kinderen in tuindersgezinnen die kenden. Buiten de tijd die op school werd doorgebracht en de pret van het spelen tussen kassen en in slootkanten, moesten er ook klusjes worden gedaan en al snel veel meer dan dat. Al vroeg voelt Lau dat dit werk niets voor hem is en wordt hij het buitenbeentje, het zwarte schaap in de familie. Voor hem staat het woord ‘tomaten’ synoniem voor geld, drank en zwarte lol. Nadat zijn huwelijk met Nanneke eveneens op de klippen is gelopen, probeert hij de narigheid achter zich te laten en verhuist hij naar Frankrijk. Daar komt hij uiteindelijk terecht in het Franse dorp ‘Bartres’, nabij Lourdes, waar hij, samen met zijn Franse vriendin Suzette, een nieuw leven opbouwt. Hier begint het bloedstollende verhaal dat hem uiteindelijk bij het beeld van Maria Lourdes brengt, dat zich achter de Heilige Machutuskerk in Monster bevindt.
Het boek zal veel vragen oproepen. Waar is hij geweest, wie heeft hij gesproken, wat is hem overkomen? De lezer wordt geconfronteerd met een wirwar van indrukken.

Tomatenblues is verkrijgbaar op mijn site  paulwaterman.nl/boeken,  op onze site “Schrijvers tussen de kassen” en bij alle Westlandse BRUNA Boekwinkels.

© Paul Waterman 2010-12-03

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld