Het perfecte moment om te schrijven

Gecategoriseerd | Nieuws

Het perfecte moment om te schrijven

Geplaatst op 17 maart 2012 door Schrijvers tussen de kassen

16 Maart 2012

Bestaat er een perfecte tijd om te schrijven?Wanneer komt je boek uit? Het is een gevreesde vraag onder auteurs, een die doorgaans wordt beantwoord met: ‘Ooit’. We betrappen onszelf erop dat we eigenlijk zeggen: ‘Wanneer de tijd daar is’. Maar breekt die tijd ooit aan?

Er bestaat geen perfecte tijd om te schrijven. Wachten tot je ineens veel vrije tijd hebt, zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat je het werk uitstelt. En zelfs al heb je twee weken vakantie, dan zal de motivatie om stil te gaan zitten achter een bureau ver te zoeken zijn.

Schrijven kost moeite
Aan schrijven verlies je een grote hoeveelheid mentale (en vaak ook emotionele) energie. Iedereen die schrijft kent leukere bezigheden die minder moeite kosten, van televisie kijken tot het volgen van Facebook. Het is daarom logisch dat je zulke activiteiten boven schrijven verkiest.

Een veelgehoord excuus is: ‘Ik wacht op de inspiratie’. Je zult wel eens dagen hebben gehad dat je tien pagina’s vol kon schrijven en niet kon wachten om verder te gaan, maar zulke dagen zijn zeldzaam. De oplossing? Ga aan de slag. Het zal enige discipline kosten, maar zodra je die hebt, zal het een stuk makkelijker gaan.

Schrijven is privacy
Veel schrijvers kampen met het probleem dat ze geen eigen plek hebben om te schrijven. Schrijven is een privéactiviteit. Sommige schrijvers kunnen zelfs niet aan de slag als andere mensen het scherm van hun computer kunnen zien. De gedachte alleen al zorgt voor een concentratieprobleem.

Wacht niet tot je familie de deur uit is, of totdat de stratenmakers eindelijk klaar zijn. Zoek naar dat plekje waar je in totale rust kunt schrijven. Voor veel schrijvers begint de zoektocht bij de bibliotheek, maar het kan ook in het park op dat ene bankje waar nooit iemand zit, of op het dak waar je alleen de wind kunt horen.

Schrijven kent geen haast
Schrijven als hobby kan erg belangrijk zijn. Toch is het geen taak die gedaan moet worden, geen opdracht met een deadline. Er zijn talloze zaken die voorrang hebben op het schrijven van je verhaal, waardoor je aan het eind van de dag denkt: ‘Nu even rust, morgen verder’.

De enige manier om tijd te hebben voor schrijven, is door tijd te maken. Laat je schrijfwerk eens voorgaan. Plan per week twee uur in waarin je gaat schrijven en je zult merken dat je sneller werkt dan je ooit hebt gedaan. Ook kun je de hulp van een redacteur of literair agent inschakelen. Vraag hen een deadline te stellen zodat er daadwerkelijk haast achter je schrijfwerk zit.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Bron: dailywritingtips.com/why-there%E2%80%99ll-never-be-a-perfect-time-to…


Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld