Vijf tips om je schrijfstem te vinden

Gecategoriseerd | Nieuws

Vijf tips om je schrijfstem te vinden

Geplaatst op 18 april 2012 door Schrijvers tussen de kassen

18 April 2012

Iedere schrijver heeft een eigen stem. Maar wat is die stem eigenlijk? En hoe zoek je ernaar? Schrijven Online biedt vijf tips om al doende je schrijfstem te vinden en te beheersen.

1. Schrijf wat je kan, zo snel je kan

Schrijf wat er in je opkomt zonder te stoppen. Laat je niet tegenhouden door spelfouten of zinsconstructies die niet kloppen; deze schrijfsessie is immers niet bedoeld om een goed stuk tekst te schrijven. Zet de kraan open en draai hem pas dicht als er een zin of alinea uit komt waar je trots op bent.

2. Schrijf in de stem van je personages

Neem de tijd om te schrijven in de stem van één van je personages. Gebruik daarbij het ik-perspectief, ook al hanteer je normaal gesproken een ander perspectief. Schrijf brieven, dagboekfragmenten, dingen die het personage tegen zichzelf zou zeggen, et cetera. Door te oefenen met de stem van je personage, leer je hoe je een stem consequent kunt hanteren.

Probeer ook eens een scène te schrijven vanuit een personage, om hem vervolgens te herschrijven vanuit een ander personage. Als het goed is, zullen beide versies sterk van elkaar verschillen. De versie die voor jou als beste aanvoelt, is waarschijnlijk geschreven met jouw schrijfstem. Als de scènes niet van elkaar verschillen, dan heb je in ieder geval de kern van het probleem geïdentificeerd.

3. Bewaar alles wat je schrijft

Kladversies voor schrijfwedstrijden, geschrapte fragmenten uit je manuscript, uitwerkingen van schrijfoefeningen; bewaar alles. Je zult jaren later verbaasd staan over hoeveel nuttig materiaal er tussen al dat werk zit. Wie weet raak je geïnspireerd door je oude werk of herinner je weer een geweldig idee dat je vroeger had en vergeten was. Bedenk dat alles wat je schrijft een toevoeging is aan je stem. Wie weet leer je nog iets van je eerdere schrijfwerk.

4. Experimenteer

Heb je altijd al eens een horror willen schrijven? Of een zoetsappige chicklit die je liever niet aan je naasten laat lezen? Nu is de tijd. Experimenteer met verschillende schrijfstijlen, -genres en -methodes, ook al zijn de verhalen die eruit komen niks waard. Pas als je het geschreven hebt, kun je met zekerheid zeggen wat je wel en wat je niet wil schrijven.

5. Schrijf wat je wil

Laat je niet beïnvloeden door dromen van geld en roem, of door trends in de boekenmarkt. Zijn literaire thrillers ‘hot’, maar schrijf je liever een diepgaande detectiveroman? Kies voor optie twee. Een verhaal waar je jouw passie in kwijt kunt, dat je schrijft omdat je er plezier uit haalt, zal altijd sterker overkomen dan een verhaal dat geschreven is voor de markt.

In die zin is jouw stem te vergelijken met de passie die je in een verhaal kwijt kunt. Hoe meer je jouw hart en ziel in het verhaal kunt stoppen, hoe meer je je stem hoorbaar maakt. Ontdek dus waar jij het liefst over schrijft en maak het je eigen. Voordat je het weet is jouw stem uniek binnen het genre.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Bron: writersdigest.com

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld