Frans Van Bladel Essayprijs

Gecategoriseerd | Wedstrijden Archief

Frans Van Bladel Essayprijs

Geplaatst op 06 juli 2011 door Schrijvers tussen de kassen

‘Wie zwijgt, stemt toe’, luidt een bekend gezegde – wie zich niet kan vinden in een bepaalde gang van zaken dient zijn of haar stem te verheffen, bij voorkeur duidelijk en krachtig, want zwijgen zal worden opgevat als instemming. Sterker, wie zwijgt lijkt daarmee zelfs het recht te verspelen zich later alsnog tegen de betreffende gang van zaken uit te spreken. Maar is zwijgen altijd een niet uitgesproken blijk van instemming? Moet het zwijgen van de spreekwoordelijke meerderheid wel altijd als instemming worden begrepen? Kan zwijgen niet ook iets anders, niet veel meer betekenen dan instemming alleen, kan stilte bijvoorbeeld niet ook een teken van onverschilligheid zijn, of een vorm van protest? Kan, naar een woord van de Vlaamse dichter Guido Cloet, stilte mondig zijn? Hoe kan stilte mondig zijn? En hoe mondig kan stilte zijn?

De redactie van Streven roept jonge auteurs op rond dit thema een boeiend en prikkelend essay van 3000 tot 4000 woorden te schrijven. De invalshoek en de invulling zijn naar eigen keuze. De tekst dient toegankelijk te zijn voor een breed, niet-gespecialiseerd publiek. Daarom is een uitgebreide reeks verwijzingen niet gewenst. Het essay dient in het Nederlands te zijn geschreven, en mag niet eerder elders zijn gepubliceerd.

Deelname aan deze essaywedstrijd staat open voor auteurs, geboren op of na 1 januari 1978. Voor de beste inzending looft Streven een prijs van € 500 uit, en het winnende essay wordt gepubliceerd in Streven. De jury, onder voorzitterschap van Walter Weyns, bestaande uit neerlandica Dietlinde Willockx en uitgever Harold Polis als deskundigen van buiten de redactie, en Barbara Segaert en Jean-Pierre Rondas als leden van de redactie van Streven, kan eventueel ook een tweede en derde prijs toekennen, beide van € 250. De sluitingsdatum van deze essaywedstrijd is 7 augustus 2011. De uitslag wordt in het najaar van 2011 bekendgemaakt. Inzendingen kunnen per e-mail als attachment in MS Word worden gestuurd naar: [email protected]. In het bericht dienen in het kort ook de personalia van de auteur te worden vermeld (naam, geboortedatum, adres).

STREVEN

Prinsstraat 15, B-2000 Antwerpen

tel: (00 32) (0) 3 212 10 20

fax: (00 32) (0) 3 212 10 22

e-mail: [email protected]

website: streventijdschrift.be

Deadline: 7 augustus 2011

Winnen: € 500,= / € 250

Meer informatie: streventijdschrift.be

BRON: Frans Van Bladel Essayprijs | Schrijven Online.

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld