Wielertaal

Gecategoriseerd | Nieuws, Tips

Wielertaal

Geplaatst op 28 augustus 2015 door Henk Tetteroo

Fiets Scheurkalender 2016

Afgelopen week,18 augustus, is voor de zevende keer de Fietsscheurkalender uitgekomen, dit keer de editie 2016. Het gaat om een dagkalender.

Ons Lid Henk Tetteroo werkt hiervoor samen met zijn schrijfmaat Peter Tetteroo. Peter is waarschijnlijk familie in een verre verte. Hij heeft vraaggesprekken met bekende personen uit de wielerwereld (dit jaar: Maarten Ducrot) en hij schrijft verder over allerlei aspecten van het wielrennen (training, voeding, kleding enzovoort). Henk zelf heeft het alleen over wielertaal.

De kalender is een spetterend succes. Ze zijn er in 2010 mee begonnen en ze hebben er elk jaar zo’n 4500 exemplaren van verkocht. Alleen in 2015 was het wat minder. De kalender gaat ook in België over de toonbank: elk jaar ongeveer 1500 stuks.

Voor de 2016-editie heeft Peter een nieuwe aanpak gevolgd. Er werken nu ook andere schrijvers mee dan alleen Henk & Peter . Deze keer schrijft onder anderen ook journalist Daan Rieken er in.

In de nieuwe uitgave schrijft Henk o.m. over stijlfiguren in wielertaal; metaforen en hyperbolen blijken de populairste. Verder over bijnamen van wielrenners, over bijzondere woorden (zoals: ontbolsteren en wegdeemsteren), over plastische woorden, en nog over veel meer.

In de loop der jaren heeft Henk nu meer dan 100 synoniemen en/of omschrijvingen voor: demarreren gevonden. En bijna 100 voor: moe, heel moe en doodmoe.

In zeven jaar tijd heeft Henk ongeveer 370 stukken over wielertaal geschreven. En: hij denkt er nog mee door te kunnen gaan, zonder te herkauwen of te papegaaien!

Wielertaal is leuk, rijk en interessant.

Heb je belangstelling? Bel, mail of schrijf Henk via deze link!

Of kijk eens in de boekhandel naar de kalender.

 

Henk Tetteroo

Over

Geboren in Den Hoorn. Lagere school: Den Hoorn.
Gymnasium alfa: Stanislascollege Delft. Nederlandse taal- en letterkunde: Rijksuniversiteit Leiden.

Nu 36 jaar leraar Nederlands, eerst op middelbare scholen, tegenwoordig op Mondriaan College Delft (NT2-onderwijs).

Sinds 1976 tot nu actief in debat m.b.t A4 Midden-Delfland.
Schrijver van twee boeken over de streektaal van Delfland. Geeft lezingen over het onderwerp.

Geridderd in 2014, voor o.m. milieu-acties.
Specialist wielertaal.
Vader van twee dochters. Vrouw overleden in 2007.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld