wedstrijden | Banningprijs 2014 – Essayprijs over “De zin van Europa”

Gecategoriseerd | wedstrijden

Banningprijs 2014 – Essayprijs over “De zin van Europa”

Geplaatst op 20 oktober 2013 door Schrijvers tussen de kassen

 

De Europese verkiezingen van 2014 en de economische crisis nopen tot heroverweging van het Europese project. Wat is voor jou de zin van Europa?

 

…. De prijs bedraagt 1000,- euro. Het winnende essay komt in aanmerking voor publicatie in Vrij Nederland en S&D.
…. Deadline: 23 december 2013.
…. Lees hier meer over de Banningprijs 2014.

 

Over de Banningprijs

 

De Banningprijs is een essaywedstrijd voor jongeren tot 35 jaar. De prijs bedraagt 1000,- euro en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De Banningprijs beoogt kritisch denken over levensovertuiging en politiek te stimuleren.

 

Heeft u vragen? Neem contact op via [email protected].

 

Eerdere winnaars van de Banningprijs

 

…. Wimar Bolhuis wint Banningprijs 2012

 

Wimar Bolhuis heeft de Banningprijs 2012 gewonnen met zijn essay ‘Solidariteit doen we samen, maar wie zijn WE eigenlijk?’ Lees het juryrapport en de vier genomineerde essays.

 

Het debat over solidariteit ging door tijdens de feestelijke uitreiking van de Banningprijs 2012. Lees het verslag.

 

…. Bart Verheijen wint Banningprijs 2010

 

Bart Verheijen heeft met zijn essay ‘Een democratie in crisis? Over de onbepaaldheid van de democratie’ de Banningprijs 2010 gewonnen. De jury koos eensgezind voor zijn essay omdat het, anders dan de meeste commentatoren van wie wij dagelijks de analyses horen en lezen, een fundamentele benadering van het verschijnsel Wilders aandurft.

 

…. Chris van der Meulen wint Banning essay-prijs 2008

 

De Rotterdamse debatredacteur en programmeur Chris van der Meulen (35) heeft met zijn essay ‘Een zoekende spreker’ de tweejaarlijkse Banningprijs gewonnen, een aanmoedigingsprijs van duizend euro, ingesteld door de Vereniging van Zingeving en Democratie (Zingeving.net).

 

…. Whee Ky Ma wint Banningprijs 2006 – Politiek? Nu even niet!

 

Op vrijdagmiddag 12 mei 2006 is in De Rode Hoed in Amsterdam aan Whee Ky Ma de Banningprijs 2006 uitgereikt vanwege zijn essay “Het voordeel van de twijfel”.

 

…. Richard Esser winnaar Banningprijs 2004

 

‘Henri Thoreau en de consumptiedwang’ heet het essay van Richard Esser, die de Banningprijs 2004 won. U vindt hier een korte samenvatting en een verslag van de bijeenkomst rond de prijsuitreiking.

 

Winnaars in een verder verleden:

 

…. 1993 – Pieter Hilhorst met De natie: een organisatie met universele doelen of een anti-liberale gemeenschap?
…. 
1991 – Ido de Haan met De metafoor van het burgerschap
…. 
1989 – Dick Pels met Willem Banning: voor en tegen

 

Wie was Banning?

Willem Banning

Willem Banning (1888-1971), de ‘rode dominee’, was de grondlegger van het religieus geïnspireerde socialisme in Nederland, en mede-oprichter van de PvdA in 1946. Als haar belangrijkste ideoloog gedurende de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, drukte Banning zijn stempel op de beginselprogramma’s van 1947 en 1959. Vanaf 1939 was hij lange tijd redacteur van het PvdA-denkblad Socialisme & Democratie.

 

Hij bepleitte een niet-materialistisch, humanistisch, vrijzinnig en democratisch socialisme dat een sterke nadruk legt op de cultuur en op bindende normen zoals rechtvaardigheid, gemeenschap, verantwoordelijkheid en solidariteit. Individu en gemeenschap waren voor Banning onverbrekelijk met elkaar verbonden. Het ‘personalisme’ of personalistisch socialisme dat hij in navolging van Franse sociaal-christelijke denkers omarmde, stond voor de vrije ontplooiing van individuen in solidaire gemeenschappen. Dit personalisme stond volgens Banning haaks op het economisch liberalisme en het ‘anarchistische’ individualisme. In ons individualistische en ontzuilde tijdperk zijn Bannings morele appèl, zijn nadruk op cultuur en zijn oproep tot gemeenschapszin meer dan ooit relevant.
(Lees een verdere levensschets van Banning op de geschiedenispagina van Zingeving.net.)
Voor meer informatie zie http://zingeving.net/Banning/banning.htm

Deadline: 23 december 2013
Winnen: 1000 euro
Meer informatiehttp://bit.ly/1dZ56m9

 

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht is geplaatst door de beheerders van de site.


Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld