Gecategoriseerd | Nieuws

Tien tips voor deelname aan schrijfwedstrijden

Geplaatst op 15 maart 2012 door Schrijvers tussen de kassen

15 Maart 2012

Schrijven Online biedt tien tips voor deelname aan schrijfwedstrijden.Met tien simpele tips zorg je ervoor dat je verhaal meer kans maakt bij schrijfwedstrijden.

1. Houd je aan de (schrijf)regels van de wedstrijd

Niks is vervelender dan te horen krijgen dat je verhaal uitmuntend is, maar gediskwalificeerd is omdat je net over het maximaal aantal woorden bent gegaan. Lees daarom goed het reglement door en let vooral op: woordental, lettertype, lettergrootte, regelafstand, uitlijning, witregelgebruik en, in sommige gevallen, het gebruik van aanhalingstekens (enkel of dubbel).

2. Check en dubbelcheck je verhaal op spel- en grammaticafouten

Spelfouten zorgen er vaak voor dat je inzending op staande voet wordt gediskwalificeerd. Heb je een geheel foutloos verhaal geschreven, dan levert het vaak juist pluspunten op.

3. Verwerk het thema in je verhaal

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar bij vrijwel elke schrijfwedstrijd komt er een inzending binnen die van het thema afwijkt. Denk hierbij aan een inzending over de zoektocht naar God voor een fantasywedstrijd. Corresponderen om je keuze te beargumenteren haalt over het algemeen niks uit.

4. Zorg voor een pakkende titel die de lading dekt

Het juryverslag bevat vaak het commentaar: ‘de titel dekt de lading niet’. Zoals elke schrijver weet is de titel één van de moeilijkste onderdelen van het verhaal. Bij een schrijfwedstrijd geldt dit des te meer. De titel is namelijk de eerste impressie van het verhaal dat de jury zal hebben.

5. Schrijven is schrappen

Bij een schrijfwedstrijd telt elk woord even zwaar. Overbodige woorden zullen bekritiseerd worden door juryleden. Begint je verhaal pas echt op pagina twee? Schrap pagina één. Ben je trots op een bepaald fragment, maar voegt het eigenlijk niks toe aan de plot? Schrappen.

6. Wissel niet van perspectief

Verhalen voor schrijfwedstrijden zijn over het algemeen kort. Voeg daarom geen elementen toe die het verhaal verwarrend kunnen maken, zoals meerdere perspectieven.

7. Hanteer een actieve vorm van schrijven

Een kort verhaal dient de aandacht de lezer in een oogopslag te trekken. Gebruik daarom de actieve vorm om de actie levendig te maken.

8. Experimenteer met het thema

Als de opdracht van een schrijfwedstrijd is: ‘Er is een moord gepleegd, wie heeft het gedaan?’, krijgen de juryleden talloze verhalen binnen die sterk op elkaar lijken (er is een dader, een hoofdpersoon die hem tegenhoudt en misschien nog een dame in nood redt). Probeer eens iets anders te schrijven. Laat het verhaal afspelen in Australië, of draai de rollen eens om.

9. Wie zijn de juryleden?

Veel schrijfwedstrijden kondigen van tevoren aan wie de verhalen gaan jureren. Zoek op waar zij eerder gejureerd hebben en lees wat van hun eigen werk. Misschien kun je jouw schrijfstijl afstemmen op die van de juryleden.

10. Voeg geen overbodige bestanden toe

Als je een verhaal opstuurt, voeg dan nooit een beeld-, muziek- of videobestand toe. De jury is er om verhalen te beoordelen. Een pluspunt proberen te behalen door een foto van jezelf toe te voegen, werkt negen van de tien keer averechts.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Bron: www.dailywritingtips.com/20-tips-for-winning-writing-contests/

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld