Longlist Biografieprijs van de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs bekend gemaakt

Geplaatst op 23 december 2011 door Schrijvers tussen de kassen

Den Haag, 23 december 2012 – Vandaag is de longlist bekend gemaakt van inzendingen die in aanmerking komen voor de Biografieprijs 2012. Uit de 99 inzendingen heeft de jury, onder voorzitterschap van Prof. Dr. Lisa Kuitert, deze longlist van tien titels samengesteld. De Biografieprijs is een tweejaarlijkse prijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in één van de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De Biografieprijs bestaat uit een geldprijs van €15.000,- en zal op 23 april 2012 aan de winnaar worden uitgereikt in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam

De 10 kanshebbers voor 2012 zijn:

 • 1. Sophie in Weimar – Thera Coppens  Meulenhoff
 • 2. Leopold I De Eerste koning van Europa – Gita Deneckere De Bezige Bij Antwerpen
 • 3. Gerard Reve 2: De ‘rampjaren’ (1962-1975) – Nop Maas Van Oorschot
 • 4. M. Vasalis. Een biografie – Maaike Meijer  Van Oorschot
 • 5. Generaal Spoor, Triomf en tragiek van een legercommandant – Jaap de Moor Uitgeverij Boom
 • 6. Marga Klompé – Gerard Mostert  Uitgeverij Boom  Nieuw Amsterdam
 • 8. Elsschot. Leven en werken van Alfons De Ridder – Vic van de Reijt  Athenaeum- Polak & Van Gennep
 • 9. De eeuwigheid verzameld. Hélene Kröller-Müller 1869-1939 – Eva Rovers  Prometheus
 • 10. Geluk kun je alleen schilderen. F.B. Hotz – Het leven – Aleid Truijens  Uitgeverij De Arbeiderspers

De Vakjury
De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, samengesteld door de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs. De vakjury van 2011/2012 bestaat uit Alexander Rinnooy Kan (voorzitter Sociaal-Economische Raad), Frans Smits (hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad), Johan Tollebeek (hoogleraar Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 aan de K.U. Leuven) en Sander van Walsum (chef redactie Opinie & Debat bij de Volkskrant) en Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, die tevens optreedt als voorzitter.

De Prijs
Iedere twee jaar reikt de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs, vernoemd naar Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de ‘Soldaat van Oranje’, twee prijzen uit, te weten één voor de door de vakjury als beste beoordeelde Nederlandstalige biografie van 2010/2011, en één voor de door jury als beste beoordeelde masterscriptie van de afgelopen twee jaar. In 2010 is de Biografieprijs voor de eerste maal uitgereikt aan Jolande Withuis voor haar biografie van Pim Boellaard, Weest manlijk, zijt sterk. Esther Zwinkels won met haar scriptie Het Overakker‐complot. Verzetsgroepen in confrontatie met de Japanse bezetter op Sumatra tijdens de Tweede Wereldoorlog de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs.
Doel van de prijzen is getalenteerde schrijvers een stimulans te geven, het lezen en schrijven van biografisch werk in het algemeen te bevorderen en de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek te vergroten, als ook het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema in stand te houden.

Zie voor verdere informatie www.erikhazelhoffprijs.nl

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Laat een reactie achter

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

 • Door de dood geraakt

  Door de dood geraakt

  Door de Dood geraakt, negen verhalen met een rouwrandje:  Rouw. Als naasten denken wij allemaal te weten hoe groot het gemis is en hoe diep …Bekijk alle details
 • Alles op z’n plek

  Alles op z’n plek

  ALLES OP Z´N PLEK is de eerste dichtbundel van dichter Jeroen den Harder (1975). Zijn debuutbundel kenmerkt zich door de veelal zeer persoonlijke gedichten, die …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld