Gecategoriseerd | Nieuws, Uitgeven

Omzet e-boek in VS hoger dan hardcovers

Geplaatst op 23 juni 2012 door Schrijvers tussen de kassen

20 Juni 2012

Voor het eerst heeft de kwartaalomzet van de verkoop van e-boeken in de Verenigde Staten de omzet van hardcovers overtroffen. De inkomsten van digitale boeken stegen met maar liefst 28 procent, terwijl de verkoop van gebonden boeken (hardcovers) met maar 2,8 procent steeg.

Dat wordt duidelijk uit de cijfers van de Association of American Publishers, de overkoepelende organisatie van bijna 1.200 Amerikaanse uitgevers. Zoals in dit schema te zien is, brachten e-boeken in 2011 ruim $220 miljoen op. In 2012 is dit gestegen naar $282 miljoen, terwijl hardcovers zijn blijven steken op $229 miljoen. Paperbacks brachten nog steeds het meeste geld op, hoewel de omzet ervan met 10 procent is gedaald sinds vorig jaar.

Een publicatie van de Britse Publishers Association toont bovendien aan dat de omzet van e-boeken in Groot-Brittannië met 332 procent is gestegen ten opzichte van 2011. De directeur van de Britse Booksellers Association, een koepelorganisatie voor bijna alle boekhandels in Groot-Brittannië, ziet de stijging als de oorzaak van het sluiten van bijna tweehonderd boekhandels in Groot-Brittannië sinds 2009.

Geert Joris van Boek.be, de vereniging van Vlaamse uitgevers, maakt zich echter nog geen zorgen. ‘De transitie van online een boek kopen naar e-boeken lezen verloopt [in de VS] veel makkelijker,’ aldus Joris. ‘Bij ons, waar je bij wijze van spreken op wandelafstand altijd wel een boekwinkel vindt, zal het niet zo’n vaart lopen’. Ook in Nederland lijkt de trend zich nog niet voor te doen. Hoewel de verkoop van e-boeken in Nederland in 2011 verdubbelde ten opzichte van 2010, maakte het aantal verkochte e-boeken nog maar 1,6 procent uit van alle boekverkopen.

Luisterboeken
Ook opvallend is de stijging in de omzet van luisterboeken in de VS. Hoewel luisterboeken met $25 miljoen in 2012 maar een klein deel van de Amerikaanse markt vormen, is de omzet ervan met ruim 32 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het gemak van het downloaden van digitale boeken en het stijgende gebruik van smartphones kunnen hier een oorzaak van zijn.

Bron: www.guardian.co.uk/books/2012/jun/19/independent-bookshops-in-crisis-ebooks

 

Schrijvers tussen de kassen

Over

Deze website is tot stand gekomen op initiatief van enkele Westlandse dichters en schrijvers. Dit bericht / deze berichten is/zijn geplaatst door de beheerders van de site.

Lees alle berichten van:

Geen reacties toegestaan.

Onze Sponsoren-Partners

OPMERKING:

Alle Proza en Poezië op deze site is auteursrechtelijk beschermd, en mag alleen met schriftelijke toestemming van de auteur elders gepubliceerd worden.

LIKE ONS OP FACEBOOK:

Laatst toegevoegde uitgave

  • Beste mensen, Hierbij de link naar de livestream van de presentatie van de erotische dichtbundel Vertalersweelde in het kielzog van (en als ode aan) de …Bekijk alle details
  • Het vermoeden van oorlog

    Het vermoeden van oorlog

    De bundel Het vermoeden van oorlog draagt de naam van het titelgedicht, waarmee Alleblas in 2020 de landelijke Plantage Poëzieprijs won. Het is  een reflectie …Bekijk alle details

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes , meld u hier aan dan ontvangt u
onze nieuwsbrief.
* = verplicht veld